Tabu
Image default
CULTURE

Alpin Film Festival – Proiecţii, conferinţe şi provocări sportive

Cea de-a şasea ediţie Alpin Film Festival, unicul eveniment cinematografic autohton dedicat culturii şi civilizaţiei montane, va avea loc în perioada 7-12 septembrie, la Braşov, Predeal şi Râşnov.

Mai mult de 50 de filme din întreaga lume au fost incluse în selecţie, iar la eveniment vor fi prezenţi mai mulţi invitaţi, care vor participa la proiecţii şi conferinţe pe subiecte ca protejarea mediului şi conservarea biosferei, posibilităţile de susţinere a sportivilor cu dizabilităţi, turismul din România şi situaţia urşilor din ţara noastră.

Printre cele cele mai aşteptate momente ale ediţiei se numără întâlnirea cu alpinista Catherine Destivelle, prezentă la gala de decernare a premiilor pe 11 septembrie, de la ora 19:00.

Accesul la toate evenimentele incluse în programul Alpin Film Festival este gratuit, în limita locurilor disponibile şi în conformitate cu normele în vigoare.

Nu vor lipsi de la această ediţie expoziţiile de fotografie, conferinţele şi prezentările de carte. Mai multe evenimente vor fi dedicate documentarului „România Salbatică”, proiectat vineri, pe 10 septembrie, de la ora 20:30, în Piaţa Sfântul Ioan din Braşov. Expoziţia de fotografie şi prezentarea cărţii care însoţeşte acest proiect derulat de-a lungul a 10 ani vor fi găzduite de AFI Braşov. Regizorii braşoveni Dan Dinu şi Cosmin Dumitrache vor fi prezenţi la proiecţia filmului inclus în competiţia naţională. Pentru marele premiu al secţiunii va concura, în acest an, şi documentarul „Lemn” (r. Monica Lăzurean-Gorgan, Ebba Sinzinger, Michaela Kirst), proiectat pe 8 septembrie, de la ora 19:00, în Marea Aulă a Universităţii Transilvania din Braşov.

Dedicat susţinerii cinematografiei autohtone inspirate de lumea montană, Alpin Film Festival prezintă în competiţia românească şi scurtmetrajele „Light Line” (r. Sabin Dorohoi) – 8 septembrie, ora 18:00, Cinema Astra, „Cerbul a trecut prin faţa mea” (r. Vlad Petri) şi „Când «Singur pe munte» devine «Prea Singur»” (r. Ioan Stoenică) şi „Cum am trăit într-o pădure” (r. Dite Dinesz), proiectate pe 9 septembrie, la ora 18:30, la Cinema Astra.

În aceeaşi secţiune vor putea fi urmărite documentarele „La Cota 10.000” (r. Radu Estivan, Dan Petru) – 11 septembrie, ora 20:30, şi „Following the life of Khumbu” (r. Cosmin Dumitrache) – 9 septembrie, ora 20:30, ambele proiectate în aer liber, la Bastionul Ţesătorilor.

Pe 8 septembrie, de la ora 18:00, publicul va putea urmări „Colectia Carpathia”, o serie de documentare educative, dar şi filmul „Emil Racoviţa întemeietorul speologiei”, proiecţie la care vor participa Cristian Lascu şi Cristhian Ciubotar.

Invitat va fi şi Zeno Oarcea, pionier al înfiinţării reţelei de Parcuri Naţionale din România. Silvicutorul este protagonistul unui documentar regizat de Daniel Befu şi va fi prezent la proiecţia organizată sâmbătă, pe 11 septembrie, de la ora 15:00, la Cinema Astra.

O călătorie prin cele frumoase trasee montane şi o colecţie de poveşti puternice inspirate de relaţia oamenilor cu natura, selecţia de filme incluse în competiţia internaţională invită cinefilii să reflecteze asupra unor subiecte arzătoare ce ţin de protecţia mediului şi conservarea valorilor şi patrimoniului montan.

Douăzeci şi opt de lungmetraje şi scurtmetraje din întreaga lume vor rula în premieră românească la Braşov şi vor concura pentru premiile ediţiei, acordate pe 11 septembrie, de la ora 19:00, la Centrul Cultural Reduta. Juriul format în acest an din jurnalista Dite Dinesz, omul de cultură Bernard Houliat şi alpinistul belgian Tim Vercauteren, va desemna câştigătorul marelui premiu al festivalului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Consiliul Judeţean Braşov.

ARTICOLE SIMILARE

Angajații Google ascultă înregistrările provenite de la aplicaţia de asistență vocală

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei

realitatea

Keane – pop perfect simetric

realitatea

Interviul de angajare conceput de Thomas Edison. Numai 2% dintre oameni au raspuns corect!

Sărbătoritul zilei

realitatea

Tragedie Hollywood! Un celebru producător s-a aruncat de la etaj. A murit pe loc

Andreea Damian

Scrie un comentariu