Tabu
Image default
HEALTH

Amnezia după naștere. Iată de ce este un lucru bun pentru tine și copilul tău

Amnezia în sarcină și în perioada post natală nu trebuie să te îngrijoreze. Este o stare ce apare frecvent încă din timpul sarcinii și poate afecta viitoarele mămici din al doilea trimestru.

Oamenii de știință spun că amnezia este strâns legată de modificările hormonale care apar în timpul sarcinii, dar și imediat după naștere. Un nivel ridicat de hormoni, cum ar fi prolactina, progesteroul, cortizolul sau oxitocina, afectează atenția și memoria spațială a mamei, cauzând un fel de „ceață mentală”, care împiedică fixarea amintirilor. Toate aceste mici scăpări apar în această perioadă decoarece o anumită parte a creierului responsabilă cu reacțiile emoționale, cum ar fi frica, anxietatea, agresivitatea, este intensificată de mama, mult mai sensibilă la nevoile corpului ei și, mai apoi, la cele ale copilului.

Aceste modificări hormonale, împreună cu lipsa de somn, epuizarea fizică și stresul generat de sosirea unui nou membru în familia ta, duc la apariția acestor simtome și menținerea lor și după apariția bebelușului. Din fericire, odată cu trecerea lunilor, hormonii se stabilizează, simptomele se ameliorează și memoria începe să funcționeze la fel ca înainte. Uneori, această amnezie poate intensifica stările de agitație și nervozitate ale proaspetei mămici, provocând în unele cazuri depresie post-natală. Dar specialiștii ne avertizează că amnezia de după naștere este un lucru bun atât pentru tine cât și pentru copilul tău.

 

Recent, s-a descoperit că stratul exterior al creierului responsabil pentru cogniția socială – materia cenușie – scade în dimensiune după sarcină. E normal să se întâmple asta, pentru a permite mamei să formeze o legătură mai profundă cu copilul ei. Procesul de înlăturare a celulelor gri neesențiale se numește „tăiere sinaptică”. Un proces similar se produce în copilăria timpurie și în timpul adolescenței pentru a îmbunătăți cunoașterea.

Cu toate acestea, experții propun câteva sfaturi clare pentru mamele care suferă de această problemă: odihniți-vă mai mult, bucurați-vă de timpul petrecut cu bebelușul, învățați să împărțiți nevoile copilului, mâncați echilibrat și faceți mișcare. Mai devreme sau mai târziu, memoria se va întoarce!

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Sucul de cocos sau laptele de cocos? Care sunt diferențele și ce beneficii aduce fiecare

Andreea Damian

Preparatul coreean care ne crește imunitatea față de Covid-19

Andreea Damian

Sfaturi pentru a-ți optimiza somnul și sănătatea

Andreea Damian

Stomach Vacuum, tehnica marilor maeștri. Îți subțiază talia fără efort

Andreea Damian

James Harrison, omul cu braț de aur, a donat sânge pentru ultima oară

Andreea Damian

Mituri despre gripă în care nu ar trebui să mai crezi

Andreea Damian

Scrie un comentariu