Tabu
Image default
lifestyle

Ana Bănică a câștigat Premiul Henkel pentru Artă

Ajuns la cea de a șaptea ediție, Premiul Henkel pentru Artă este dedicat anul acesta desenului contemporan. Competiția este organizată de Henkel Central Europe (Henkel CEE) și se adresează artiștilor din zona Europei Centrale și de Est.
În fiecare an sunt premiați artiști preocupați de unul dintre câteva domenii ale artei contemporane: desen, artă fotografică sau design. Lavinia Toma, corporate communications manager Henkel România, a arătat în cadrul conferinței de presă ținute pe terasa Green Hours că în 2008 s-au înscris un număr-record de artiști români (60), dintre care membrii juriului local au ales cinci finaliști.
Aceștia vor participa mai departe la competiția internațională, alături de alți artiști din 28 de țări din zona Europei Centrale și de Est. Publicitate Juriul local a fost alcătuit anul acesta din Liviana Dan, critic de artă și curator de artă contemporană la Muzeul Bruckenthal Sibiu, Dan Popescu, curator H’Art Gallery, Cristiana Radu, critic de artă și curator, și Lavinia Toma.

Ana Bănică, Roman Tolici, Oana Lohan, Ciprian Paleologu și Heliana Adalgiza Rotariu sunt cei cinci artiști români selectați de juriu pentru a reprezenta România la finala internațională de la Viena, unde aspiră la marele premiu în valoare de 7.000 de euro.

 Așa cum a arătat președinta juriului român de anul acesta, Liviana Dan, artista Heliana Adalgiza Rotariu, o studentă la Cluj în vârstă de 23 de ani, a fost o surpriză pentru juriu, care a selectat-o pentru “felul nonșalant cu care combină desenul de tip street-art cu finețea desenului clasic”.

Spre deosebire de aceasta, ceilalți patru câștigători sunt nume familiare sferei artei contemporane românești. La fel ca la ediția 2007, Henkel România a decis să premieze și în 2008 cel mai bun portofoliu. Astfel, Ana Bănică va primi un premiu de 1.000 de euro, ca avanpremieră la premiul cel mare, acordat în cadrul finalei internaționale de la Viena.

Ana Bănică a înscris în competiția din acest an trei lucrări din seria “Desene cu rujul pe oglindă”, expusă anul acesta la București. “Desenul ei se încadrează în noile dimensiuni ale desenului contemporan, prin importanța liniei, fluiditatea, vulnerabilitatea acesteia, la care se adaugă feminitatea jovială și grafica efectelor secundare.
Materialele folosite – rujul, creioanele de machiaj, fondul de ten – dau desenului ei identitate și specificitate. Exista însă multă ironie față de acest «glamour» kitsch al societății, de oriunde este ea”, a explicat Liviana Dan alegerea juriului. În septembrie 2008, juriul internațional, format din experți în domeniu, va alege la Viena un singur câștigător.

Acesta va primi, pe lângă marele premiu în valoare de 7.000 de euro, sprijinul companiei Henkel CEE pentru organizarea unei expoziții personale în țara de origine. De asemenea, cele mai bune lucrări din competiția internațională vor fi expuse la Viena în cadrul unei expoziții ce urmează a fi organizată în noiembrie 2008.

Citește articolul integral pe www.cotidianul.ro

Pe aceeași temă:
Desen contemporan in valoare de 7000 de euro la Premiile Henkel CEE

ARTICOLE SIMILARE

Magda Ciumac nu mai arata asa! S-a ingrasat foarte tare

George Clooney vrea 350 de milioane de dolari! Afla pentru ce!

realitatea

Video cu BOBONETE din “Las Fierbinti” facand un banc erotic legat de LAURA COSOI

Ghici cine…

realitatea

SANDRA si ALICE ROMAIN, surorile de la Eros Show / FOTO incendiare

realitatea

Franţuzoaica Berenice Marlohe este noua Bond Girl

realitatea

Scrie un comentariu