Tabu
Image default
LIFESTYLE

Anotimpul în care ne naștem ne influențează caracterul și sănătatea

Titlul nu este vreun proverb din bătrâni, ci o descoperire extrem de recentă a unui grup de cercetători britanici. Conform unui studiu efectuat de aceștia, copiii născuți în anotimpurile calde au o atitudine mai pozitivă în ceea ce privește viața, iar cei născuți în cele reci sunt mult mai lenți atât din punct de vedere fizic, cât și psihic (remarca nu se referă la inteligență, ci la modul de gândire, reacție și capacitatea de adaptabilitate). Experimentul sugerează și faptul că ceasul biologic al copiilor născuți vara, de exemplu, funcționează mult mai rapid.

Teoria a apărut în urma unui studiu făcut pe șoareci care au fost expuși la diverse cantități de lumină. Astfel, un grup de șoareci a stat în lumină naturală timp de 16 ore în fiecare zi, iar restul în întuneric (ceea ce este un ciclu caracteristic verii),  iar celălalt grup a primit cantitatea inversă de lumină și întuneric. Grupurile de șoricei au fost ținute sub influența acestei ciclicități timp de mai multe săptămâni.

La finalul studiului, toți șoarecii au fost mutați într-un spațiu din care lumina lipsea complet. Cei din grupul care avusese parte de mai multă lumină și-au văzut în continuare de treaba lor și de rutina zilnică, iar cei din grupul "întunecat" au avut mari probleme de acomodare. "Åžoarecii crescuți în condiții specifice perioadei de iarnă au avut o reacții similare cu cele pe care le vedem la persoanele care suferă din cauza schimbării anotimpurilor, adică erau dezorientați și s-au adaptat foarte greu la noile condiții!", a declarat unul dintre medicii implicați în studiu.

Rezultatul testului, care nu este unul final, i-a făcut pe specialiști să creadă că volumul de lumină de care un copil se bucură în primele săptămâni de viață îi influențează acestuia caracterul.

"Unele studii arată că ceasurile noastre biologice măsoară lungimea zilei și ne schimbă comportamentul în funcție de fiecare anotimp. Mai multe dintre aceste studii arată că persoanele născute iarna sunt predispuse spre depresie și chiar schizofrenie. Aceste rezultate sunt speculative, dar, chiar dacă multor oameni asta le pare astrologie nu este. Este un fel de biologie a anotimpurilor!", a mai adăugat cercetătorul implicat.

Åži cei născuți vara au, însă, dezavantajele lor. Acești au probleme de vedere, tocmai din cauza luminii abundente cu care ochiul trebuie "să se lupte" încă din pruncie și nu sunt la fel de inteligenți ca cei născuți iarna, iar acest lucru este cauzat de pesticidele împrăștiate în anotimpul cald.

ARTICOLE SIMILARE

Patru ani de la disparitia MADALINEI MANOLE

Reteta de toamna – Cidru de mere

realitatea

Germania vrea să pună taxă pe obezitate

realitatea

Virgina pana la 29 de ani! Ce vedeta nu a intretinut relatii intime pana la nunta

realitatea

Cum sa mori cu stil

realitatea

Pacha Man, inchis in America pentru jaf armat!

Scrie un comentariu