Home > Agenda > stiri > Antalya de dincolo de prejudecăți

Antalya de dincolo de prejudecăți

Orice domnișoară plimbată prin câteva capitale mai mult sau mai puțin europene are tendința de a strâmba din nas când vine vorba de o excursie în Antalya. A fost, desigur, și cazul meu. Așa că am plecat în călătorie în Turcia gata să nu îi acord prea multe șanse. Åžtiam eu mai bine. Acolo se duc numai găștile de familiști, care stau la piscină și mănâncă toată ziua, gândeam. Numai că, imediat după aterizarea pe aeroportul destul de populat pentru extra-sezon al Antalyei, convingerile au început să mi se clatine. Pe parcursul unei săptămâni destul de aventuroase, am avut, apoi, ocazia să adun câteva motive foarte întemeiate pentru care Turcia merită din plin să figureze pe lista fiecăruia cu locuri de văzut într-o viață.

În primul rând este vorba despre peisaj. Antalya stă cu fața la Mediterana și cu spatele la munții Taurus, ceea ce îi conferă o climă specială, blândă, și un relief stâncos pe care cresc portocali și pasc capre. Nu aș vrea ca entuziasmul meu să sune ca o broșură a unei agenții de turism, dar trebuie să vă povestesc și despre felul în care, în unele locuri, muntele coboară până pe plajă, despre felul în care, la Tahtali, de pe vârful de munte unde ninge, se văd plajele și oamenii care se răsfață pe ele, și despre cascada Lower Duden care se varsă în mare și care arată absolut spectaculos și formează permanent curcubee. Mi se pare lucru rar să ai toate aceste lucruri într-un perimetru la fel de restrâns precum cel din Antalya.

Apoi, mai merită să mergi în Antalya pentru că oamenii sunt minunați. Prietenoși la extrem, îndatoritori, dar și ironici, turcii au în sânge negoțul și arta de a te face să te simți bine. Pe lângă personalul hotelurilor, antrenat special pentru așa ceva, ai să vezi că și oamenii de pe stradă sunt gata să te îndrume, să îți împrumute, la nevoie, un telefon, sau să te invite la un pahar cu ceai de mere.

Åži în cele din urmă, este vorba despre hoteluri. Când vine vorba despre locuri în care să îți petreci timpul lenevind la umbră sau la soare, să pufăi narghilele sau să te delectezi cu cafea tare și dulce care te face să îți simți pulsul în urechi, turcii au lecțiile foarte bine făcute. Un lanț imens de stabilimente de 5 sau chiar mai multe stele se întinde pe toată lungimea Antalyei, unul mai luxos și mai confortabil decât altul. Dar aici criteriile sunt împărțite în funcție de nevoile cu care pleci la drum. Dacă vrei să admiri un design spectaculos, tot numai alb și oglinzi, cu una dintre cele mai lungi piscine din lume, cu un club tapetat cu un mozaic din 5 milioane de oglinzi și dacă cea mai arzătoare dorință a ta e să ai un înger personal care să îți stea la dispoziție 24 de ore din 24, atunci hotelul Adam&Eve este locul în care ai vrea să îți petreci timpul. Sau poate că te-ar bucura și Attaleia Shine, un alt hotel concept, cu un spa de invidiat, 16 terenuri de tenis și cu un aspect un pic prăfuit, cu catifele somptuoase și candelabre imense între pereți nefinisați și balustrade ruginite. Totuși, acestea sunt hoteluri în care copiii nu prea își au locul. La Adam&Eve există un club special conceput pentru cei mici, îngeri antrenați în baby-sitting, locuri de joacă, piscină și cinema pentru prichindei, dar ceva îmi spune că odată aflat în locul acela nu prea vei mai avea chef de companie care nu e deja majoră și vaccinată. Iar cei de la Attaleia au chiar o politică de a recomanda clienților să nu vină cu copiii.

În schimb, dacă vrei să te bucuri de vacanță împreună cu familia, ai o mulțime de alte locuri în care să te distrezi împreună cu copiii. Rixos Sungate și Rixos Premium au fiecare câte un parc uriaș, echipat cu piscine, mini-club, mini-discotecă, tobogane, restaurante cu snack-urile preferate ale micuților. Animatorii se pot ocupa de distracția lor, iar pentru un cost extra, poți să îi lași și împreună cu baby-sitter-i care știu foarte bine cum trebuie să aibă grijă de un copil. Mai mult, hotelul Rixos Premium are și un delfinariu cu o capacitate de 800 de locuri, unde micuțul tău poate fi răsfățat la maximum. La urma urmei, câți dintre colegii lui de grădiniță se vor lăuda după vacanță că au înotat cu delfinii?

Unele dintre resorturi îți oferă chiar apartamente speciale pentru familii, sau, dacă nu dorești așa ceva, îți pot amenaja un pat pentru copil în cameră. Åži cum să nu te simți bine dacă știi că ai oricând pe cineva la îndemână care să te ajute când ai chef să te bucuri singură de masajele minunate de la spa sau de o baie turcească în toată regula? Sau când ai chef, pur și simplu, să dai două-trei ture de bazin fără să schimbi vreun scutec?

Totuși, înainte de a pleca în vacanță în Antalya, trebuie să știi câteva lucruri. Ca să ajungi acolo ai nevoie de viză, pe care o poți face chiar în aeroport. În plus, nu ți-ar strica să faci o asigurare de sănătate. Nu este obligatorie, dar nu știi niciodată ce ți se poate întâmpla. Apoi, trebuie să mai știi că, așa cum este peste tot, prețurile de recepție de la hoteluri sunt mult mai mari decât cele practicate de agenții. Așa că, dacă alegi o agenție care are contracte cu multe dintre hotelurile de 5 stele, cum ar fi AliBaba Tour, ai de unde să alegi ceva care e chiar pe placul tău. Iar dacă nu ai chef să îți petreci tot sejurul în hotel, să știi că variantele de entertainment sunt numeroase.

O vizită în oraș poate însemna o adevărată delectare dacă alegi să te plimbi pe străduțele vechi sau prin port, sau se poate dovedi o experiență de afaceri foarte utilă dacă înveți să te târguiești în bazar. Negocierea este aproape obligatorie, deși prețurile nu sunt deloc mari. Iar satele pitorești de prin împrejurimi sunt și ele destinații de văzut, mirosit și gustat. Ah, și cel mai important: e musai să bei ayran și să mănânci gözleme. Fără astea, nici nu poți spune că ai fost în Turcia.


Comenteaza acest articol

Antalya de dincolo de prejudecăți

by realitatea   4 min
0