Tabu
HEALTHLIFE & LOVESlider

Anticoncepționale luate în adolescență, risc de depresie la vârsta adultă

Adolescentele care utilizează anticoncepționale sunt de până la trei ori mai predispuse la depresie, la vârsta adultă, față de cele care nu folosesc această metodă contraceptivă, potrivit unui studiu publicat în Journal of Child Psychology and Psychiatry.

„Descoperirile noastre sugerează că utilizarea contraceptivelor orale în adolescență poate avea un efect persistent asupra riscului de depresie al femeii – chiar și ani după ce a încetat să le utilizeze”, a declarat Christine Anderl, prima autoare a studiului și parteneră postdoctorală de psihologie UBC. „Adolescența este o perioadă importantă pentru dezvoltarea creierului. Studii anterioare la animale au descoperit că manipularea hormonilor sexuali, în special în fazele importante ale dezvoltării creierului, poate influența comportamentul ulterior într-un mod ireversibil.”

Cercetătorii consideră prematur să afirme că utilizarea pilulelor contraceptive cauzează depresie, controlând o serie de factori care au fost propuși anterior pentru a explica relația dintre utilizarea contraceptivelor orale și riscul de depresie. Acestea includ vârsta la debutul menstruației, vârsta primului contact sexual și utilizarea anticoncepțională orală curentă.

Studiul este primul care a analizat utilizarea contraceptivelor orale în perioada adolescenței și legătura sa cu vulnerabilitatea femeilor pe termen lung la depresie.

Un număr de 1.236 de femei au fost incluse în studiu. Dintre aceștia, 45% au început să folosească contraceptive orale în adolescență, 29% au folosit prima dată contraceptive orale când erau adulte, iar 26% nu au folosit niciodată un contraceptiv oral.

Analiza a arătat că femeile care nu au folosit niciodată contraceptive orale au fost mai puțin susceptibile să sufere de depresie la vârsta adultă, comparativ cu cele care au folosit contraceptive orale când erau adolescente. Și femeile care au început să folosească pilula la vârsta adultă au fost mai puțin susceptibile să sufere de depresie, față de cele care au folosit contraceptive orale când erau adolescente

Deși datele arată clar o relație între utilizarea contraceptivelor în perioada adolescenței și riscul crescut de depresie la vârsta adultă, cercetătorii remarcă faptul că nu se dovedește raportul de cauză și efect.

Cercetătorii lucrează în prezent la un studiu prospectiv pentru a investiga modul în care schimbările hormonale în timpul adolescenței pot afecta emoțiile, interacțiunile sociale și sănătatea mintală a adolescenților. Ei recrutează fete de la 13 la 15 ani pentru a participa la studiu, ceea ce va implica o serie de sarcini de laborator și colectarea de probe de salivă pentru a măsura nivelurile de hormoni de peste trei ani.

 

ARTICOLE SIMILARE

Madonna a pus din nou tunurile pe Lady Gaga. Ce acuzații îi aduce de această dată

Andreea Damian

Ce exerciții fizice recomandă Hilaria Baldwin pentru o viață sexuală mai bună

Andreea Damian

Cât costă verigheta Gabrielei Prisăcariu. Bijuteria are un preț fabulos

Andreea Damian

Fiica lui Steven Spielberg joacă în filme pentru adulți

Andreea Damian

Emoţie, trăire şi simţire românească, cu tenorul Ștefan von Korch, la Nürnberg în concertul DOR

Tabu Tabu

Cât de eficiente sunt de fapt măștile medicale în prevenirea bolilor respiratorii

Andreea Damian

2 comentarii

Scrie un comentariu