Tabu
HEALTHSlider

Antidepresive și anxiolitice: ce trebuie să știți despre eficacitate, efecte secundare și dependență

Anxietatea legată de Covid-19 pune sub semnul întrebării utilizarea medicamentelor psihotrope. Mai ales pentru cei care se confruntă cu o cădere nervoasă pentru prima dată. În acest caz, se recomandă anxioliticele, medicamente care inhibă anxietatea. Medicamentele anxiolitice sunt utilizate pentru tratarea tulburării de anxietate și a simptomelor psihologice și fizice asociate. S-a constatat că fototerapia și alte intervenții prezintă de asemenea un efect anxiolitic.

Beta-blocantele, precum propranolol și oxprenolol, deși nu sunt anxiolitice propriu-zise, pot fi utilizați pentru combaterea simptomelor somatice ale anxietății, precum tahicardia și palpitațiile. Anxioliticele sunt de asemenea cunoscute ca tranchilizante minore.

În caz de anxietate, medicii prescriu pacienților un tratament anxiolitic, dar mulți se tem de efectele secundare ale tabletelor. Există o mulțime de concepții greșite despre aceste medicamente. Unii cred că ne tulbură mințile, că ne îngrașă, în timp ce alții consideră că ele creează dependență.

Antidepresive vs. anxiolitice

Antidepresivele și anxioliticele acționează asupra creierului nostru. Acestea conțin două molecule diferite cu moduri specifice de acțiune. „Antidepresivul încetinește activitatea creierului în zonele legate de emoții pentru a calma frica și anxietatea”, explică psihiastrul francez Antoine Pelissolo, citat de Madame Le Figaro. „Va consolida neurotransmițătorii precum serotonina, făcând astfel posibilă lupta împotriva stresului și, în același timp, va crește numărul de neuroni din hipocampus, promovând adaptarea la schimbare”, precizează Catherine Belzung, profesor de neuroștiințe la François -Universitatea Rabelais din Tours.

Antidepresivul este recomandat în special pentru patologiile severe: depresie, tulburări de anxietate generalizate, stres post-traumatic. Acest lucru elimină imediat depresia temporară. „De regulă, stările emoționale fluctuează în timpul zilei, dar în cazul depresiei, nu este ceva trecător”, precizează neurologul. Persoanele afectate sunt triste, nu mai simt vreo plăcere sau apetit mai mult de două săptămâni. “

Anxioliticele, pe de altă parte, se referă la stările de anxietate și afectează persoanele predispuse la anxietăți copleșitoare, afectând în special somnul. „Acest medicament aparține familiei benzodiazepinelor, ale căror ingrediente active vor stimula neurotransmițătorul Gaba să inhibe emoțiile semnificative – aici anxietatea – și să permită o revenire rapidă la un echilibru”, explică Catherine Belzung. Dacă utilizarea sa tratează simptomele pe termen scurt, diferă semnificativ de cea a antidepresivelor, utilizate pentru tratamentul pe termen lung, între 6 și 9 luni în medie, potrivit lui Antoine Pelissolo. Spre deosebire de anxiolitice, al căror efect calmant este imediat, antidepresivele sunt un „tratament de bază”, ale cărui beneficii pot fi vizibile „de la 2 la 3 săptămâni”, indică Antoine Pelissolo. Cu toate acestea, acțiunea diferă între indivizi.

ARTICOLE SIMILARE

Când se vor căsători Cleopatra Stratan și Edward Sanda

Andreea Damian

Millennial pink – despre “rozul milenial” si paradoxul unei generatii

realitatea

Billy Bob Thornton a dezvăluit adevăratul motiv al divorţului de Angelina Jolie

Andreea Damian

Un portret realizat de un program de Inteligență Artificială (IA) s-a vândut cu 432.000 de dolari

realitatea

Cum să slăbești fără să simți că urmezi o dietă?

Andreea Damian

Trend alert | Împletiturile se reinventează

Andreea Damian

Scrie un comentariu