Tabu
Image default
HEALTH lifestyle Slider

Antidepresivele funcţionează în ciuda controverselor – STUDIU

Un studiu internaţional foarte important a decis că antidepresivele chiar funcţionează şi că mai mulţi oameni ar trebui să le folosească. Astfel s-a pus capăt controversei cu privire la eficienţa antidepresivelor.

Contrar unor mituri şi prejudecăţi, medicamentele antidepresive chiar funcţionează potrivit noului studiu – publicat aici – care a strâns date de la 120 de mii de pacienţi. Cercetătorii care s-au ocupat de analizarea acestor date au descoperit că medicamnetele specifice sunt mult mai eficiente decât cele cu efect placebo în tratamentul persoanelor adulte care suferă de depresie acută.

Autorii studiului – publicat ieri – cred că mult mai mulţi oameni ar putea beneficia de medicaţia antidepresivă. Mai mult de 300 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi doar mai puţin de jumătate dintre aceştia primesc tratamente eficiente pentru tratarea acestei boli. Există multe ţări în care mai puţin de 10% dintre bolnavi au parte de un tratament corespunzător.

Cercetătorii au analizat 21 de medicamente diferite şi au aflat şi că unele sunt mult mai eficiente decât celălalte (deşi nu întotdeauna se alege varianta mai bună din cauza preţului acestor medicamente) însă chiar şi aşa ele nu reuşesc să fie eficiente în 40% dintre cazurile de depresie acută. Totuşi, sunt mult, consistent mult mai bune decât tratamentele placebo. Cea mai bună soluţie în cazul depresiei rămâne terapia clasică însă din păcate ea este în continuare mai scumpă decât antidepresivele. Totuşi, cu toate rezultatele pozitive despre utilizarea antidepresivelor, rămân în continuare problemele legate de stigmatizare persoanelor bolnave de către cunoscuţi sau colegi de muncă şi faptul că încă există mulţi medici care recomandă de la bun început terapia cu medicamente fără ca ea, în unele cazuri, să fie neapărat necesară.

În aprilie 2017, specialiştii erau de părere că un milion de români suferă de tulburare depresivă, chiar dacă foarte puţini dintre aceştia sunt cuprinşi în statisticile oficiale ale autorităţilor române şi au beneficiat de tratament şi sprijin psihologic pentru a depăşi boala.

 

Tot ei avertizau că potrivit raportului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii că numărul cazurilor de depresie a crescut cu 18 la sută în perioada 2005 – 2015. Principalul motiv îl constituie nesiguranţa economică şi politică, după părerea medicului Alexandru Paziuc, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Psihiatrie Socială. „Aceste date ale OMS au venit mai devreme. De vină este stresul. Iar în România, stresul social este clar, este evident. Mulţi au plecat în străinătate, au lăsat aici copiii şi alţi membri ai familiei. Din păcate, însă, problemele se vor acutiza”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul psihiatru.

ARTICOLE SIMILARE

CULINAR TABU: Supă de morcov cu coriandru

realitatea

Iubita lui VINCENZO, sotul Antoniei!? FOTO! Ramona l-a cunoscut bine si pe un alt barbat celebru!

Cine e IRINA, femeia care a stat alaturi de SERBAN IONESCU in ultimele luni

Top 10 cele mai deștepte dive de la Hollywood

realitatea

Ghici cine își deschide club în Londra

realitatea

Filmele horror celebre pentru legătura lor cu România, vampiri și mai nou, demoni

Dora Constantinovici

Scrie un comentariu