Tabu
HEALTH

Aparatul dentar – solutia potrivita pentru o dantura sanatoasa

Dintii drepti, albi si sanatosi fac parte din zambetul perfect. Ca sa scapam de problemele generate de dintii strambi, inghesuiti sau de o dantura cu prea multe spatii am putea apela la solutiile oferite de medicii stomatologi si astfel sa optam pentru un aparat dentar, corectand problemele.

Desi poate ar parea mai potrivit pentru copii, un aparat dentar poate fi purtat in egala masura si de catre adulti, putand corecta probleme majore, intr-un termen relativ scurt.

Cand este nevoie de purtarea unui aparat dentar

Vizita la medicul ortodont este obligatorie atunci cand dintii sunt asezati intr-o pozitie incorecta, sunt aliniati gresit, sunt strambi, inghesuiti sau atunci cand sunt departati unii de ceilalti. De asemenea, o aliniere gresita a dintilor va determina o muscatura gresita si de aici ar putea aparea probleme mult mai grave. De aceea, cel ce poate spune daca este sau nu nevoie de purtarea unui aparat dentar, dar si alegerea tipului acestuia este medicul stomatolog. Ar putea fi nevoie uneori de realizarea unor extractii dentare atunci cand dintii sunt mult prea inghesuiti, astfel incat sa se alinieze cat mai frumos.

Un aparat dentar este fix sau mobil si poate fi purtat intre 6 si 36 de luni, in functie de nevoile pacientilor si de evolutia tratamentului. De obicei, se spune ca dintii incep sa se indrepte cu circa 1 milimetru pe luna, astfel ca va fi nevoie de multa rabdare pentru ca totul sa fie perfect in cavitatea bucala si sa beneficiezi de cel mai frumos zambet. Daca vei alege un aparat dentar fix trebuie sa te astepti la alegerea unor bracketi din metal, ceramica sau din safire. Exista si aparate dentare fixe transparente, acestea fiind mai estetice. De asemenea, aparatele dentare linguale se pot monta spre interior si nu vor fi deloc vizibile, insa au un cost mai ridicat.

Cu toate ca la inceput un aparat dentar ar putea produce un disconfort pacientilor, in realitate aceste probleme vor disparea pe parcurs.

Recomandari speciale pentru purtarea unui aparat dentar

Cu siguranta, medicul iti va recomanda cele mai bune optiuni. Trebuie pentru o perioada sa renunti la periuta ta veche si sa alegi anumite periute de dinti speciale pentru persoanele care poarta astfel de aparate. Este nevoie de periaj de minim 2 ori pe zi, acesta fiind realizat in unghi de 45 de grade. Mai inainte se vor peria dintii de sus, iar mai apoi se va trece la dintii de jos. Este bine ca periajul sa fie cat mai bland si de asemenea sa se foloseasca o periuta sau ata intedentara pentru a se indeparta mai usor resturile de mancare.

Este recomandat sa se evite consumarea unor alimente tari sau mult prea dulci. De asemenea, se vor evita caramelele sau guma de mestecat.

Consultul stomatologic se va face de medicul specialist in conformitate cu recomandarile acestuia, asa ca nu trebuie sa lipsesti niciodata de la vizita medicala, pentru ca durata tratamentului sa fie scurtata.

Cand pot copiii sa poarte un aparat dentar?

Potrivit Asociatiei Americane de Ortodontie, copiii trebuie sa ajunga la medicul ortodont inca de la cele mai mici varste. La 7 ani, odata cu caderea primilor dintisori, medicul va putea observa modul de crestere al dintilor permanenti si astfel va putea recomanda purtarea unui aparat dentar. Copilul va fi observat de catre medic, fiindu-i analizata respiratia, muscatura, forma dintilor, ba chiar si scrasnitul din dinti. Ori de cate ori se constata ca dintii cresc stramb, sunt pozitionati incorect sau cresc departe unul de celalalt se va recomanda un aparat dentar fix sau mobil, dupa caz, corectand toate problemele ce pot aparea.

ARTICOLE SIMILARE

Covid-19: ce vitamine să iei ca să te pui pe picioare?

Andreea Damian

Motivele pentru care uneori ne trezim cu brațele amorțite

Andreea Damian

Cum se utilizează plantele adaptogene, aliați valoroși împotriva oboselii și stresului

Andreea Damian

Primul vaccin nazal anti-Covid-19, testat pe oameni

Andreea Damian

Transformă-ți cada în propriul SPA cu ajutorul uleiurilor esențiale de calitate

realitatea

Avertisment de la medici: kitul de combatere a COVID-19, disponibil pe internet, periculos pentru sănătate

Andreea Damian

Scrie un comentariu