Tabu
HEALTHLIFESTYLESlider

A apărut toaleta inteligentă care monitorizează sănătatea

Există telefoane și ceasuri inteligente, dar ce zici de toaletele inteligente? Cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin lucrează la un prototip care ar recolta și prelucra probe de urină.

Oamenii de știință apelează la această metodă noninvazivă pentru a recolta probe care să ofere informații despre sănătate, chiar în propria casă. „Toaleta noastră inteligentă va avea un recipient de colectare în față. Există niște conducte ce ies prin spate, care vor trimite urina pentru analize în spectrometre. Unii oameni cred că suntem nebuni, dar cred că va funcționa”, spune Ben Anderson, coautor al cercetării.

Prototipul ar putea fi conectat la ceasul inteligent sau telefonul mobil, astfel încât să poți vedea rezultatele în timp real. Datele vor arăta câtă cafeină sau alcool se află în organism sau modul în care organismul metabolizează anumite medicamente.

19 noiembrie, Ziua Mondială a Toaletei

În fiecare an, la 19 noiembrie, se marchează Ziua mondială a toaletei (World Toilet Day), cu scopul de a atrage atenţia asupra faptului că circa 4,5 miliarde de oameni de pe glob trăiesc fără acces la condiţii sigure de salubritate (WC-uri), în ciuda dreptului recunoscut la apă şi igienă.

Sloganul zilei pentru anul 2019 este „Să nu lăsăm pe nimeni în urmă”, vrând să se atragă atenţia asupra persoanelor rămase în urmă, care nu au acces la igienă, şi asupra consecinţelor sociale, economice şi de mediu ale inacţiunii. “O toaletă nu este doar o toaletă. Este salvatoare de vieţi, un protector al demnităţii şi un creator de oportunităţi (…) Oricine eşti, oriunde te-ai afla, salubritatea este dreptul tău uman”, este mesajul transmis pe site-ul dedicat zilei, https://www.worldtoiletday.info.

Ziua de 19 noiembrie a fost desemnată de ONU ca Ziua mondială a toaletei, în iulie 2013, prin Rezoluţia „Igienă pentru toţi”.

România rămâne singura țară din UE cu peste un sfert din populație cu toaletă în curte

Peste un sfert (27,7%) din populaţia României trăia, în 2018, într-o locuinţă care nu avea toaleta în interiorul casei, în scădere faţă de procentul de 29,7% înregistrat în 2017, însă de peste zece ori mai mare decât media de 2,1% înregistrată în 2018 la nivelul Uniunii Europene, arată datele publicate marţi de Eurostat, cu ocazia Zilei mondiale a toaletei (World Toilet Day).

În nu mai puţin de 19 state membre UE, ponderea populaţiei care trăia în 2018 într-o locuinţă care nu avea toaleta în interiorul casei era mai mică de 1%, în cazul Germaniei, Luxemburgului, Olandei şi Suediei procentul fiind chiar apropiat de zero.

La polul opus 27,7% din populaţia României locuia în 2018 într-o locuinţă care nu avea toaleta în interiorul casei, acesta fiind de departe cel mai ridicat procent din UE. România este urmată la distanţă de Bulgaria unde 15,3% din populaţie are toaleta în afara casei, Lituania (10,6%), Letonia (9,9%) şi Estonia (5,3%).

 

ARTICOLE SIMILARE

9 martie 2022, prima zi fără restricții după doi ani de pandemie – lista relaxărilor

Andreea Damian

Vlad Craioveanu desfiinţează Radio Guerrilla! Uite ce spune!

Cum sa te pregatesti pentru concertele verii

realitatea

A treia cea mai urmărită persoană pe Instagram: social media e extrem de periculoasă pentru tineri

Andreea Damian

Mesajul emoționant al Annei Lesko pentru fanii ei

Tabu Tabu

Sarah Michelle Gellar și-a pus fanii în cap după o postare pe Instagram

Andreea Damian

Scrie un comentariu