Home > Lifestyle > culinar tabu > APERITIVE de Sarbatori / RETETE!

APERITIVE de Sarbatori / RETETE!

Usor de făcut, uşor de mâncat!
APERITIVE PENTRU MASA DE REVELION
Gastronomul şi scriitorul Adriana Parissi este o româncă stabilită în Statele Unite, dar care a cutreierat lumea întreagă, culegând o sumedenie de reţete savuroase … însă foarte uşor de preparat, între care şi cele pe care ni le recomandă pentru mesele de Sarbatori. DETALII in suplimentul FUSION al revistei TABU, editia decembrie-ianuarie.

BAGHETE CU CAŞCAVAL
Ingrediente:
400 gr foietaj
200 gr salam italian fin feliat foarte subţire sau şuncă de Praga
200 gr caşcaval
ou bătut, bulion, oregano
Preparare:
Se întinde foietajul cu sucitorul, se unge foaia cu bulion sau sos de roşii, se aşază feliuţele de salam/şuncă pe jumătate de foaie. Se pune şi caşcavalul dat pe răzătoarea mare. Jumătatea goală de foaie se pensulează cu apă şi se acoperă cu ea partea umplută deja, se apasă bine pentru scoaterea aerului dintre foi. Cu rola pentru feliat pizza se taie aluatul fâşii cam de 2-3 cm lăţime. Se răsuceşte fiecare fâşiuţă şi se aşază în tava tapetată cu hârtie de copt. Se ung cu ou şi se presară oregano deasupra. Se dau la cuptorul încins, până se rumenesc.
APERITIV CU VERDEAŢĂ
Ingrediente:
3-4 legături de ceapă verde
4 ouă
200 g caşcaval
300 g şuncă presată (sau alt mezel, la alegere)
4 linguri făină
1 plic praf de copt
4 linguri de ulei + 2 linguri pentru prăjit ceapa
4 linguri de iaurt
sare, piper
Preparare:
Ceapa verde se toacă mărunt şi se căleşte în 2 linguri de ulei. Se amestecă gălbenuşurile cu uleiul, iaurtul, caşcavalul ras pe răzătoarea mare, ceapa, făina şi praful de copt. Se drege compoziţia de sare, piper. Se adaugă apoi în compoziţia rezultată albuşurile bătute spumă. Se toarnă compoziţia într-o tavă de chec unsă cu ulei şi tapetată cu făină şi dăm la cuptorul încins pentru 35-40 de minute. Se taie felii după ce se răceşte.
RULOURI CU ŞUNCĂ
Ingrediente pentru aluat:
150 gr cremă de brânză
7 linguri lapte
6 linguri ulei floarea soarelui
sare
300 gr făină
1 plic praf de copt
verdeaţă după gust (mărar, pătrunjel etc)
Ingrediente pentru umplutură:
1 ou
300 gr şuncă Praga
150 gr caşcaval
3-4 fire de ceapă (partea verde)
5 linguri piure de tomate/bulion
Preparare:
Se toacă ingredientele mărunt şi se amestecă ingredientele pentru aluat. Coca rezultată se întinde pe masă în formă cât de cât dreptunghiulară. Se amestecă ingredientele pentru umplutură. Se întinde umplutura pe foaie şi se rulează strâns. Cu un cuţit bine ascuţit se taie felii de 3-3,5 cm, care se aşază în tava tapetată cu hârtie de copt. Se ung cu gălbenuş bătut şi se dau la cuptor, pentru 35-40min la foc potrivit (180 grade Celsius). Se servesc calde sau reci.
BULETE DE CAŞCAVAL
Ingrediente:
150 gr caşcaval
150 gr făină
2 ouă
100 ml de apă
80 gr de unt
sare
Preparare:
Se rade caşcavalul pe răzătoarea mică. Se fierbe apa cu untul, până când untul este topit complet. Când apa clocoteşte, dăm cratiţa deoparte şi adăugăm făina toată odată. Se amestecă bine cu o lingură de lemn, până se omogenizează amestecul, apoi se adaugă caşcavalul şi se pune pe rând câte un ou, amestecând bine după fiecare. Totul trebuie făcut foarte repede, pentru a nu se tăia. Când compoziţia este omogenă, se lasă să se răcească, la temperatura camerei. Se fac biluţe potrivite din aluat şi le punem în tava tapetată cu hârtie de copt, în cuptorul încins în prealabil la foc mic. Se coc în jur de 15 minute, până se rumenesc puţin.
CIUPERCI CU MAIONEZĂ ŞI USTUROI
Ingrediente:
500 gr ciuperci (sau o conservă de ciuperci întregi de 400 g)
5-6 căţei de usturoi
alioli – “maioneză” light (din lapte, usturoi şi ulei de măsline)
sare, piper
Preparare:
Se fierb ciupercile cu puţină sare (întregi dacă sunt mici-mici sau tăiate în jumătăţi/sferturi). Se lasă să se scurgă bine, apoi se amestecă cu usturoiul pisat, sare şi piper după gust. Se adaugă maioneza light. Se dă la rece timp de o oră înainte de servire să se întrepătrundă aromele. Se decorează cu pătrunjel.
CHIFTELUŢE DE PUI LA CUPTOR
Ingrediente:
500 gr piept de pui
2 cepe
5-6 căţei de usturoi mari
2 ouă
2 felii mari de pâine
mărar şi pătrunjel, sare, piper
Preparare:
Se dau prin maşina de tocat: pieptul de pui, ceapa, ardeiul şi pâinea. Amestecul rezultat se amestecă cu ouăle, usturoiul pisat, verdeaţa, sare şi piper. Se fac biluţe potrivite care se pun în tava pe hârtie de copt şi se dau la cuptorul încins pentru cca 40-50 minute. Cu 10 minute înainte de a fi scoase din cuptor se ung cu o pensulă cu ulei fiecare chifteluţă.


Articole asemanatoare
Aperitive calde pentru zile geroase de la Koliba

Comenteaza acest articol

APERITIVE de Sarbatori / RETETE!

by   3 min
0