Tabu
LIFESTYLESlider

Ar putea pandemia de Covid-19 să pună capăt unui gest pe care îl facem de mii de ani?

Strânsul mâinilor există de mii de ani și este salutul standard modern în politica și afacerile globale. Dar experții în sănătate publică ne îndeamnă să reexaminăm siguranța ritualului.

Măsurile de distanţare socială impuse pe plan de global de pandemia provocată de noul coronavirus au afectat însă acest ritual, la care e posibil să renunţăm complet în viitor, după trecerea acestei crize, se arată într-o analiză BBC. „Să fiu sincer, nu cred că ar mai trebui să ne strângem mâinile, vreodată”, declara, în urmă cu aproape 2 săptămâni, într-un interviu acordat Wall Street Journal, Anthony Fauci, şeful Institului Naţional de Boli Infecţioase al SUA.

Dacă acest sfat ar fi urmat întocmai, ar însemna o schimbare profundă în comportamentul uman. De mai bine de un secol, strânsul mâinilor a devenit forma tradiţională de salut în societatea noastră, în vreme ce originile acestei forme de salut datează de milenii.

Dar în mijlocul unei crize globale de sănătate publică în care sute de milioane evită contactul fizic pentru a opri răspândirea Covid-19, simplul gest al strânsului mâinilor capătă o nouă simbolistică. „Acum, când întinzi mâna cuiva, întinzi, de fapt, o armă biologică”, afirmă Gregroy Poland, expert în boli infecţioase la Mayo Clinic, unul dintre cele mai prestigioase institute de cercetare medicală din Statele Unite. El îl numește „un obicei învechit și nu are loc într-o cultură care crede în teoria germenilor”, ideea că anumite boli sunt cauzate de microorganisme care invadează corpul.

Dar cum putem înceta să facem ceva care există de mii de ani? Distanța socială părea imposibilă la început. S-ar putea ca strângerea de mână să dispară? Și dacă da, ce ar putea să o înlocuiască?

De ce ne strângem mâinile?

Experţii nu au găsit un răspuns clar referitor la explicaţia şi originea acestei forme de salut, chiar dacă întinsul unei mâini către cineva este considerat, în general, drept un gest de încredere, care să arate că persoana care-l iniţiază nu deţine o armă şi nu are intenţii ascunse.

În prezent, acest gest are o importanţă deosebită în special în contextul întâlnirilor de afaceri, apreciază Juliana Schroeder, profesor de psihologie şi comportament uman, ale cărei cercetări în domeniu au arătat că oamenii sunt mai dispuşi să colaboreze cu persoanele care acceptă strânsul mâinilor, ca formă de salut, înaintea unei astfel de întâlniri sau negocieri. Acesta este un semnal foarte important în afaceri, unde oamenii se întâlnesc adesea cu străini în situații care au consecințe majore. Cercetările ei au arătat că oamenii sunt mai dispuși să lucreze cu cei care își oferă mâinile celorlalți la începutul unei negocieri, deoarece semnifică un motiv de încredere, cooperare și urmărire. Acest simbol al încrederii și al cooperării este motivul pentru care este utilizat în fotografiila forumuri, precum G20.

Strânsul mâinii nu este folosit peste tot, desigur. Japonezii de exemplu evită strângerea de mână sau îmbrățișarea, iar oamenii din țările europene precum Italia și Franța se sărută pe obraz. Dar ritualurile se pot schimba pe măsură ce societatea se schimbă. Ciuma Neagră a oprit sărutarea obrazului în Franța timp de secole – poate strângerea de mână să aibă aceeași soartă?

Un obicei greu de rupt, dar nu imposibil

Experții de sănătate publică abia au reușit să-i convingă pe oameni să adopte distanțarea socială, cu atât mai puțin îi pot convinge să renunțe la strânsul mâinilor. Chiar și experții în boli infecțioase sunt de acord că nevoia de bază pentru interacțiunea fizică este total naturală.

Tiziana Casciaro, profesoară de comportament organizațional la Universitatea din Toronto, spune că strânsul mâinilor atinge „o acțiune fundamentală”, oamenii trebuie să-și construiască o încredere unul cu celălalt, dar că trebui să renunțăm la acest obicei, cel puțin pentru o vreme.

Cu ce putem înlocui acest gest?

Conform experţilor în comunicare, nu neapărat gestul de a da mâna cu cineva e important, cât semnificaţia sa culturală şi ideea de cooperare şi dorinţa de colaborare pe care le include.

Astfel, alte gesturi, precum salutul prin mişcarea uşoară a capului sau chiar atinsul coatelor, metodă folosită deja, ar putea înlocui în viitor strânsul mâinilor, după ce criza provocată de pandemia de Covid-19 va fi depăşită.

ARTICOLE SIMILARE

Dieta pe puncte!

realitatea

O puștoaică de 9 ani recreează look-ul vedetelor cu ce găsește prin casă. Rezultatul te va face să râzi!

Andreea Damian

Reguli importante de urmat pentru ca machiajul să reziste atunci când plouă sau ninge

Andreea Damian

Declarație controversată: Femeile cu vârsta peste 50 de ani sunt prea bătrâne să fie iubite

Andreea Damian

8 citate celebre despre sex de la Samantha Jones, din Sex and The City

Andreea Damian

Femeia Taur – personalitate în funcţie de zodiac!

1 comentariu

Scrie un comentariu