Tabu
Image default
CULTURE Slider

Arabia Saudită a ridicat restricţiile de călătorie pentru femei

Femeile din Arabia Saudită pot călători în străinătate fără permisiunea unui tutore bărbat, potrivit unei serii de decrete regale. Conform noii reguli anunțate vineri, femeile cu vârsta peste 21 de ani pot solicita un pașaport fără autorizația unui tutore bărbat. Toți adulții pot solicita acum un pașaport și o viză de călătorie, punând femeile pe picior de egalitate cu bărbații.

Decretele regale acordă, de asemenea, femeilor, pentru prima dată, dreptul de a înregistra naşterea unui copil, căsătoria sau divorţul şi să i se elibereze documente oficiale ale familiei şi să fie eligibile ca tutore pentru copiii minori, potrivit BBC.

Modificările aduse reglementărilor le acoperă și pe cele de angajare care extend oportunitățile de muncă pentru femei. În conformitate cu noile decrete regale, toți cetățenii au dreptul de a lucra fără să fie discriminați.

Până acum, femeile saudite au fost nevoite să solicite permisiunea unui tutore bărbat – un soț, un tată sau o altă rudă de sex masculin pentru a obține un pașaport sau pentru a călători în străinătate.

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Prințul Mohammed bin Salman, a redus restricțiile în țara sa, ca parte a unei mari presiuni din partea organizațiilor pentru drepturile omului. În 2016, el a prezentat un plan de transformare a economiei până în 2030, cu scopul de a crește participarea femeilor la forța de muncă la 30%, de la 22%.

Cu toate acestea, au exista încă multe cazuri în care femeile solicită azil în țări precum Canada. În luna ianuarie, Canada i-a acordat azil lui Rahaf Mohammed al-Qunun, o adolescentă saudită în vârstă de 18 ani care a fugit în Thailanda de teamă că va fi ucisă de familia sa pentru că a renunţat la islamism.

Muna AbuSulayman, un important influencer saudit şi fostă gazdă a unui talkshow, a utilizat reţeaua socială Twitter împreună cu mii de femei saudite pentru a sărbători ceea ce mulţi au descris ca o nouă eră. „O generaţie care creşte complet liberă şi egală cu fraţii lor”, a spus ea, referindu-se la libertatea de a călători.

 

ARTICOLE SIMILARE

Victorie de senzatie! CEZAR OUATU – cel mai sexy concurent de la Eurovision! Iubita lui e si mai sexy (FOTO)!

realitatea

Slow design | Tendința de decor care are grijă de tine

Andreea Damian

Sportivul Alex Stoica și-a făcut “Top Gun Look”

Tabu Tabu

Fotografie Sorin Onisor – Marea Neagra

realitatea

Designul tragic al rochiei de mireasă

realitatea

Fernando Carrillo din “Rosalinda” si-a surprins fanii din întreaga lume cu look ul lui la 50 de ani

Tabu Tabu

Scrie un comentariu