Tabu
Image default
CULTURELIFESTYLESlider

Ard „plămânii planetei”. Record de incendii în pădurea amazoniană

Incendiile fac ravagii într-un ritm alarmant în Amazonia, iar oamenii de știință avertizează că acest fenoment ar putea fi o lovitură devastatoare în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Aproximativ 72.843 de incendii au fost înregistrate între ianuarie și luna august, comparativ cu 39.759 înregistrate în tot anul 2018. Este cel mai mare număr de la începutul acestei monitorizări, în 2013, potrivit Institutului Național pentru Cercetare Spațială (INPE), și înseamnă o creștere de 83%  față de anul trecut.

Amazonia este cea mai mare pădure din lume și adesea este denumită „plămânii planetei”, producând 20% din oxigenul din atmosfera Pământului. De asemenea, pădurea amazoniană este considerată vitală în încetinirea încălzirii globale și este și locul în care există nenumărate specii de faună și floră.

Programul satelit al Uniunii Europene, Copernic, a lansat și o hartă care arată amploarea pe care a luat-o incendiile. Fumul a acoperit aproape jumătate dinBrazilia și a ajuns chiar și în Peru, Bolivia și Paraguay.

Imaginile dramatice de pe rețelele de socializare arată fumul uriaș care se ridică spre cer și limbile de foc care distrug suprafețe întregi de pădure.

Fumul a ajuns tocmai la Sao Paulo, aflat la peste 2300 de kilometri distanță. Orașul s-a întunecat în plină zi, pentru o oră. Locuitorii orașului au început astfel să fie îngrijorați de situație și apoi populația lumii. Oamenii au început să scrie mesaje pe rețelele de socializare, însoțite de hashtagul #PrayForAmazonia, care a devenit ulterior „o tendință” pe Twitter, fiind folosit de peste 150.000 de oameni. Inclusiv de fanii trupei sud-coreene K-pop BTS.

Activiștii de mediu îl critică pe președintele Jair Bolsonaro pentru neimplicare. Aceștia îl acuză că a relaxat controalele de mediu în țară și că încurajează desfrișările. Politicile de mediu ale lui Bolsonaro au fost controversate încă de la începutul mandatului, făcând promisiuni de campanie pentru refacerea economiei prin explorarea potențialului economic al Amazoniei.

În urmă cu doar câteva săptămâni, Bolsonaro l-a concediat pe șeful agenției spațiale din cauza unor neînțelegeri. Acesta din urmă i-a apărat președintelui datele din satelit care arătau că defrișarea era cu 88% mai mare în iunie decât în aceeași lună a anului trecut, iar Bolsonaro numind concluziile lui „minciuni”, potrivit CNN. De asemenea, Bolsonaro a criticat avertismentele de defrișare ale agenției ca fiind dăunătoare pentru negocierile comerciale, potrivit agenției de știri Agencia Brasil.

Înainte să fie învestit în funcție, însă, Bolsonaro a promis dezvoltarea zonelor pentru fermieri, ignorând apelurile comunității internaționale privind defrișările din cea mai mare pădure a planetei. Acum, președintele Braziliei nu a acordat importanță acestor date, afirmând că este sezonul în care fermierii folosesc focuri pentru a curăța terenuri.

În iulie, Greenpeace l-a numit pe Bolsonaro și guvernul său o „amenințare la echilibrul climatic” și a avertizat că pe termen lung, politicile sale vor suporta un „cost uriaș” pentru economia braziliană. Activiștii de mediu și organizațiile precum Fondul Mondial pentru Sănătate avertizează că, dacă Amazonia va ajunge într-un punct mort, pădurea tropicală riscând să devină o savană uscată, care nu va mai fi locuibilă în mare parte.

 

ARTICOLE SIMILARE

Cele 5 zodii care au toate șansele să devină bogate în curând! Atrag banii ca un magnet

Andreea Damian

Anca Țurcașiu, în brațele unui bărbat misterios: „Trăiesc pentru iubire”

Andreea Damian

Drama uneia dintre cele mai frumoase femei din lume: „Sunt cu un picior în mormânt!”

Andreea Damian

Alicia Keys și Jack White înregistrează coloana sonoră de la Bond

realitatea

Fotografie cu Cristiana Apostol – Victorie

realitatea

Oana Zăvoranu se pregătește să devină mamă: „Trebuie să fie băiat”

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu