Tabu
lifestyle

Art Nouveau la Cotroceni

Clădirea a fost proiectată de arhitectul francez Paul Gottereau, la finalul secolului al XIX-lea și are o istorie gloriousă. După razboi, o vreme a funcționat aici Palatul Pionierilor, iar în 1977 a început restaurarea ansamblului istoric și construirea în paralel a unei aripi noi, pe latura de sud, care adăpostește în prezent președinția României. La 27 decembrie 1991 a fost deschis pentru marele public Muzeul Național Cotroceni.

Edificat între 1893 și 1895 ca reședință regală, palatul a fost destinat să adăpostească familia principilor moștenitori: Ferdinand de Hohenzollern și Maria de Saxa-Coburg Gotha. Alegerea locului nu era întâmplătoare, întrucât vreme de peste 200 de ani, Cotrocenii serviseră ca reședință principilor romåni, începånd cu Åžerban Cantacuzino și Constantin Brâncoveanu, sfårșind cu Alexandru Ioan Cuza și Carol I.

Palatul regal a fost supus mai multor modificări, cele mai însemnate fiind efectuate între 1915-1926 de arhitectul Grigore Cerchez. Aici și-a petrecut Regina Maria anii de glorie, scăpând de sub tutela Reginei Carmen Sylva (soția lui Carol I, unchiului lui Ferdinand), acestea locuind sub același acoperiș, la Palatul Victoria (Muzeul Național de Artă de astăzi) ani buni.

Pe jumătate rusoaică (nepoata Å¢arului Alexandru) și pe jumătate englezoaică,( nepoata Reginei Victoria) , Maria, la acea vreme Principesă, a supravegheat cu atenție lucrările de renovare ale clădirii, decorånd-o după gustul său. Art Nouveau ( sau „Stilul 1900") este produsul unei epoci deplin laicizate, premergătoare marilor inovații culturale, științifice și sociale, adevăratul început al modernismului.

În arta plastică românească, Art Nouveau a fost reprezentat în operele pictorilor care formau gruparea „Tinerimea artistică", grupare care s-a bucurat de aportul principesei Maria. Aceasta a înțeles principiile Art Nouveau, lucru care rezultă din lucrările sale de grafică de carte, dar mai ales din proiectele de design interior de la Castelul Pelișor.

Lucia Beller (1881- 1961) reprezintă un ultim exemplu românesc de afiliere la curentul Art Nouveau, realizând proiecte pentru vitralii, tapiserii, textile imprimate, ceramică pictată. Alături de pictură, desene și grafică , in cadrul expoziției sunt expuse și obiecte din sticlă și metal Art Nouveau, purtând semnăturile unor artiști de excepție: Emile Galle (1846-1904), Rene Lalique (1860-1945), frații Jean-Louis Auguste Daum (1854-1909), Jean Antonin Daum (1864-1930).

Totodata vei putea admira și piese de mobilier care au aparținut Reginei Maria, precum și fotografii în care regina apare purtând costume și bijuterii stil Art Nouveau. Plimbă-te prin încăperile decorate de Regina Maria și imaginează-ți că peste tot sunt glastre cu flori, pentru că le adora. Expoziția este organizată de muzeograful Felix Lupu. Bulevardul Geniului 1, Bucuresti ; www.muzeulcotroceni.ro

ARTICOLE SIMILARE

Rihanna și-a arătat fundul pe scenă – FOTO

realitatea

Britney Spears, în bikini la piscină

realitatea

3 zile de Halloween ca-n povești

realitatea

Lady GaGa a rămas cu sânii pe afară la o petrecere! – FOTO

realitatea

Eddie Murphy nu mai prezintă Oscarul

realitatea

Avantaj Yaron Ashkenazi (Centre Ville Hospitality Complex)

realitatea

Scrie un comentariu