Tabu
CULTURESlider

Arta contemporană în 2021 ⎥ 5 artiști de reținut și de urmărit

Arta a fost dintotdeauna o invitație la evadare din cotidian și reflecție. Probabil că acum, mai mult ca niciodată, ea își găsește locul în viețile oamenilor asaltați de frici, incertitudini și dezastre iminente, fiind un balsam, deopotrivă, pentru suflet și minte. Datorită demersului lor aproape terapeutic, artiștii contemporani merită tot sprijinul și atenția noastră. În cele ce urmează, sunteți invitați să pătrundeți în universurile creative ale unora dintre cei mai talentați artiști ai momentului…

Fie că sunt sculptori, pictori sau fotografi, artiștii pe care urmează să-i descoperiți au un numitor comun: mânuiesc cu măiestrie tehnicile artei pe care o slujesc. Mai presus de talentul lor se află interogațiile profunde pe care ei le lansează privitorului, oferind percepții dintre cele mai diverse asupra realității și aducând un strop de magie în fiecare operă pe care o realizează cu răbdare și virtuozitate.

1. Gina Soden. Haos și sublim într-o fotografie 

Gina Soden percepe fotografia, mai degrabă, ca pe o aventură decât ca pe o întâlnire. Pentru a imortaliza cadrul perfect, fotografa de origine britanică traversează în lung și în lat Europa, în căutarea unor locuri abandonate, atipice și onirice, unde totul pare încremenit în timp. Cu o abordare foarte picturală și o sensibilitate înnăscută pentru detaliile cele mai prețioase, Gina Soden dezvăluie privitorului niște colțuri de lume de o frumusețe halucinantă. Spitale, castele în ruină, biserici, școli, mine, uzine, azile, toate aceste clădiri părăsite de oameni, prin obiectivul Ginei  par că-și recapătă viața. Magia și emoția instantaneelor ei este redată de armonia cromatică a compozițiilor și de lumina naturală pe care o controlează cu măiestrie. 

2. Romain Langlois. Materie, material, sculptură

Romain Langlois concepe o sculptură ca un adevărat alchimist. Piatra, bronzul și lemnul, într-o mișcare voit contorsionată, fuzionează, dând naștere unei materii noi și vibrante. Acest meșteșug atât de particular a fost dobândit de Romain în peste 20 de ani de practică și experimente empirice. Autodidact, sculptorul lucrează cu multă răbdare și o tehnică bine însușită. Orice îl inspiră, de la o grindă abandonată pe un șantier și până la o bucată de piatră căzută în mijlocul drumului. Cu cât obiectul este mai lipsit de expresivitate, cu atât el reușește să ne reveleze miracolul ce rezidă în spatele aparentei banalități. 

3. Ramon Enrich. Pictura ca dialog între arhitectură și peisaj

Realizate doar din câteva forme simple, grafice, străbătute de fâșii oblice de lumină și private de orice prezență umană care ar putea distruge compoziția geometrică, picturile lui Ramon Enrich sunt o invitație la o călătorie, deopotrivă, enigmatică și metafizică. Artistul catalan, care a absolvit Școala de Belle Arte din Barcelona, iar apoi a urmat un curs în istoria artei și în arte grafice, ne oferă ocazia de a renunța la prejudecăți pentru a observa realitatea în esența ei tulburătoare.

4. Pierre Yermia. Liniște și grație în sculptură

Un sculptor francez în căutarea echilibrului perfect, Pierre Yermia lucrează în bronz și preferă figura umană în detrimentul ființelor animale sau al formelor abstracte. Îmbină fragilitatea și forța, cuprinzându-le într-un moment de grație, plin de ritmuri și contraste. Ca să redea acea tensiune unică a prezentului continuu, imaginează personaje care râvnesc zborul spre înălțimi necunoscute, însă sunt captive teluricului.  Hominizii lui Yermia au trupuri robuste, însă membrele superioare și inferioare, precum și gâtul sunt delicate și fragile. Picioarele se contopesc cu solul, desprinderea părând posibilă doar grație voinței și a forței imaginative. Creațiile sale variază de la sculpturi miniaturale la opere monumentale și sunt expuse în galeriile de pe întreg mapamondul. 

5. Guillaume Chansarel. Infuzie de poezie în oraș  

Orașul se află în centrul procesului creativ al lui Guillaume Chansarel. Studiile sale de arhitectură și scenografie l-au împins să dezvolte o tehnică originală, cu compoziții foarte precise, în care perspectiva traversează planuri multiple. Altă particularitate? Pictorul realizează crochiuri pe diferite materiale și obiecte, în special pe cărți. În plus, multe pagini din cărți vechi sunt folosite pe post de grund, iar peste ele recreează din pensulă orașe infuzate de poezie.

Artistics, o galerie online 

Un alt numitor comun al acestor artiști contemporani? Lucrările lor sunt expuse la Artistics, o galerie de artă online, fondată în 2013 de Sonia Rameau, antreprenoare și colecționară de artă. Galeria cuprinde lucrările a 50 de artiști din întreaga lume. Operele pot fi și achiziționate de către doritori. Plata în rate, precum și returul sunt posibile. 

ARTICOLE SIMILARE

Michelle Williams, cântăreața, s-a săturat să fie confundată cu Michelle Williams, actrița

Andreea Damian

Creatorii Game of Thrones susțin că au mers prea departe cu violența

Andreea Damian

Lansare atipică pentru Wonder Woman 1984

Andreea Damian

Celine Dion, la 50 de ani. O viață încununată de succes

Andreea Damian

Ultimele luni din viaţa lui Marilyn Monroe vor fi ecranizate de BBC

Andreea Damian

Ea si El. Varietati Spirituale cu Nicoleta Svarlefus si Ion Hristescu

realitatea

Scrie un comentariu