Tabu
Image default
CULTURELIFE & LOVEPsihologieShopSlider

Asistenții digitali, precum Siri și Alexa, accentuează stereotipurile și prejudecățile de gen

Siri, Alexa și alți asistenți digitali perpetuează stereotipurile de gen și încurajează limbajul sexual și abuziv din partea utilizatorilor, potrivit unui raport al ONU.

Raportul UNESCO – intitulat sugestiv „Aş roşi, dacă aş putea” (n.r. titlul făcând referire la răspunsul pudic dat de asistentul vocal Siri după ce un utilizator i s-ar fi adresat „Hei Siri, eşti o curvă!”) prezintă consecințele negative ale asistenților vocali  – dotaţi în mod special cu voci feminine. Acești asistenți le transmit utilizatorilor ideea că „femeile sunt supuse, docile și dornice să ajute, doar apăsând un buton sau în urma unei comenzi vocale”. De asemenea, a subliniat răspunsurile pasive și politicoase pe care asistenții le oferă atunci când utilizatorii fac observații abuzive sexual, avertizând că algoritmii lor transmit stereotipuri sexiste.

Siri (Apple)

Sute de milioane de oameni folosesc asistenți digitali, iar cele patru oferte principale – Apple (AAPL) Siri, Amazon (AMZN) Alexa, Microsoft (MSFT) Cortana și Google (GOOGL) Asistent – sunt toate dotate cu voci de femei, care acoperă în numeroase țări aproximativ „90% din piață”.

Raportul examinează în mod critic această practică şi încearcă să sublinieze cum sunt răspândite şi consolidate diferenţele de gen. Mai mult, asistenţii virtuali ar mai promova acceptarea abuzurilor şi hărţuirilor sexuale, potrivit unor experimente făcute de utilizatori „feminişti”, care au constatat pasivitate, umor sau chiar flirt în răspunsurile dispozitivelor „agresate verbal”. La o insultă, Alexa a răspuns: „Ei bine, mulțumesc pentru feedback”. Siri a răspuns provocator la cererile de favoruri sexuale ale bărbaților („Oooh!”,„Acum, acum”,„Aș roși, dacă aș putea” sau „Limbajul tău”). Au răspuns, uneori, mai puțin provocator cererilor cu tentă sexuală: „Nu este frumos” sau „Nu sunt un astfel de asistent personal”.

„Pasivitatea lor, mai ales în fața abuzurilor explicite, întărește stereotipurile sexiste”, se arată în raport. Experții ONU susțin că răspunsurile adesea supuse și provocatoare pe care asistenții lingvistici le oferă la multe întrebări – inclusiv cele abuzive – întăresc ideea că femeile sunt supuse, subordonate.

La începutul lunii mai, Melinda Gates (soția lui Bill Gates) și-a exprima îngrijorarea despre lipsa diversității în sectorul AI, spunând că numărul femeilor este foarte mic. Femeile reprezintă doar 12% dintre cercetătorii din domeniul inteligenţei artificiale şi 6% dintre dezvoltatorii de programe. Acest lucru a avut un impact serios asupra unei industrii din ce în ce mai influente, a spus ea.

Cortana (Microsoft)

UNESCO recomandă companiilor și guvernelor să pună capăt practicii de a dota asistenții digitali cu voci de femei. De asemenea, a sugerat ca acestea să dezvolte programe de asistență cu voci unisex pentru a descuraja insultele sexiste și limbajul abuziv.

Saniye Gülser Corat, directorul UESCO pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați, a declarat: „Lumea trebuie să acorde mai multă atenție modului în care, când și dacă tehnologiile AI sunt sexiste și, mai ales cine e de vină pentru asta”.

Reprezentanţii ONU ilustrează şi motivul pentru care companiile au optat majoritar pentru vocea feminină: „Pentru a justifica opţiunea de a dota asistenţii virtuali cu voci feminine, companii precum Amazon şi Apple au citat cercetări care demonstrau că vocile feminine sunt mai plăcute şi reconfortante la auz, iar oamenii preferă să audă o voce masculină atunci când se dau ordine şi o voce de sex feminin atunci când se acordă asistenţă”.

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Dans ⎢ În culisele «One Shot», creația postumă a lui Ousmane Sy

Ciocîrlan

Probleme pentru WRS, reprezentantul României la Eurovision 2022, chiar înainte de semifinală

Andreea Damian

Paris Hilton a scos o piesă nouă despre fundul unei Kardashian căci restul subiectelor se epuizaseră

realitatea

TOP 3 PACALELI de 1 Aprilie care au avut succes ieri!!!

realitatea

15 secrete despre actrițele celebre de la Hollywood. Dezvăluiri năucitoare despre Marlene Dietrich

Andreea Damian

George Burcea, decizie radicală după despărțirea de Andreea Bălan

Tabu Tabu

2 comentarii

Asistenții digitali, precum Siri și Alexa, accentuează stereotipurile și prejudecățile de gen - Ziare pe Net 24 May 2019 at 16:35

[…] Asistenții digitali, precum Siri și Alexa, accentuează stereotipurile și prejudecățile de gen, totul pe TABU.RO […]

Răspunde
Asistenții digitali, precum Siri și Alexa, accentuează stereotipurile și prejudecățile de gen - Stiri eZZ 24 May 2019 at 21:10

[…] Asistenții digitali, precum Siri și Alexa, accentuează stereotipurile și prejudecățile de gen, totul pe TABU.RO […]

Răspunde

Scrie un comentariu