Tabu
CULTURE Slider

Atena: Un cap din marmură al zeului Hermes, descoperit pe o stradă circulată

În timpul unor săpături efectuate pentru îmbunătățirea sistemului de canalizare din centrul Atenei, a fost descoperit un cap din marmură al zeului grec Hermes, conform anunțului Ministerului elen al Culturii, citat de AFP.

Scupltura datează de la sfârșitul secolului al IV-lea sau începutul secolului al III-lea î.e.n. și este într-o stare bună, după cum specifică cei de la Ministerul Culturii din Grecia într-un comunicat. 

Un cap din marmură reprezentându-l pe zeul grec Hermes a fost descoperit în centrul Atenei în timpul unor săpături care vizau îmbunătățirea sistemului de canalizare, a anunțat duminică Ministerul elen al Culturii. Opera a fost găsită la doar 1,3 metri sub trotuarul de pe Strada Aiolou, una dintre arterele foarte circulate ale capitalei elene.

Capul din marmură îl înfățișează pe „zeu la vârsta adultă și face parte, cu siguranță, dintr-o hermă” se precizează în comunicat.

O hermă este un stâlp de piatră amplasat de-a lungul drumurilor (la răspântii și la intrarea în casele antice grecești) care, de obicei, are scupltat în partea sa superioară capul lui Hermes, zeul comerțului.

Fiul lui Zeus și al Maiei, Hermes este, în mitologia greacă, zeul comerțului, zborului și al hoților, fiind totodată, și mesagerul zeităților, uneori, cu rolul de a călăuzi umbrele celor morți către infern. Varianta romană a numelui său este Mercur. 

Sâmbătă, primarul Atenei Kostas Bakoyannis a postat o fotografie pe Facebook cu capul din marmură căreia i-a atașat descrierea „Atena unică”. Statuia se află acum depozitată la Departamentul de Antichități.

sursa: Le Figaro

ARTICOLE SIMILARE

Nevoia de modă incluzivă pentru persoanele cu dizabilități devine tot mai mare

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei de 15 februarie

realitatea

Sărbătoritul zilei

realitatea

Avatar 2 și 3: James Cameron nu este sigur dacă lumea își dorește să vadă continuările

realitatea

De ce Michael Jackson purta haine mai mici la sfârșitul spectacolelor sale

Andreea Damian

De ce săpunul, apa și dezinfectantul sunt cei mai mari dușmani ai coronavirusului

Andreea Damian

Scrie un comentariu