Tabu
Slider

Au descoperit cuplurile care trăiesc separat secretul unei relații fericite?

relații

Tot mai multe persoane aleg să se implice într-o relație de dragoste, dar nu să coabiteze. Ce putem învăța de la ele?

Relațiile în care partenerii trăiesc separat (LAT) sunt văzute de sociologi ca o nouă fațetă a unui aranjament vechi. Psihoterapeuta Lucy Beresford, autoare a cărții Happy Relationships, crede că relațiile LAT de succes ating un echilibru între independență și angajamentul emoțional. „Permite ceva numit individualizare”, spune ea. Unii oameni ar putea să le placă un „spațiu calm pentru a trăi sau o mică cameră de meditație”. A trăi separat „îți oferă spațiu pentru respirație”, spune Lucy Beresford.

Cultivarea încrederii în sine este o abilitate pe care cei care trăiesc împreună o pot învăța de la cei implicați în relațiile LAT. „Când oamenii se plâng, „Soțul meu nu mă susține” sau „Soția mea nu este acolo pentru mine emoțional”, acestea sunt observații foarte importante într-o relație”, spune Beresford. „Dar niciodată nu trebuie să ne așteptăm ca altcineva să ne salveze. Emoțional, trebuie să fim rezistenți. Este opusul codependenței și colapsului partenerului tău.”

De asemenea, Beresford consideră că scenariile LAT arată un realism sănătos, departe de basmul tradițional al iubirii de durată sub un singur acoperiș. „Dacă vom trăi până la 110 ani, unele dintre relațiile noastre ar putea avea o speranță de viață de peste 80 de ani”, spune ea. Modificări practice ar putea fi necesare pentru ca relația să dureze.

Dar Simon Duncan, profesor în politici sociale la Universitatea din Bradford, care a scris despre relațiile LAT în cartea Reinventing Couples, consideră că, adesea, alegerea de a trăi separat poate fi o „preferință negativă” – o alegere de a păstra relația atunci când trăim împreună este insuportabilă.

După cum subliniază Beresford, posibilitatea de evadare pe care o oferă acest tip de relații poate însemna că „nimic nu se rezolvă, nimic nu este procesat. „Milioane de oameni o fac să funcționeze”, spune ea. „Dar există abilități importante de care nimeni nu ar trebui să fugă – în jurul compromisului, respectului și acomodării.”

ARTICOLE SIMILARE

Lista lucrurilor pe care nu trebuie să le faci de Crăciun

realitatea

Rihanna are o sosie în India. Renee Kujur a devenit virală pe Instagram

Andreea Damian

CHA CHA LITIX! Episodul 66. Serialul Vulpița, la final. Efectele, iremediabile!

Andreea Damian

Familia lui Michael Jackson despre Leaving Neverland: e un linșaj public

realitatea

Ce pericol le pândește pe femeile care folosesc usturoi în zona intimă

Andreea Damian

Meghan Markle va prelua una dintre cele mai importante obligații ale Reginei

Andreea Damian

Scrie un comentariu