Tabu
Image default
CULTURELIFESTYLESlider

Australia a înregistrat un nou record al celei mai calde zile din toate timpurile

Media maximă a atins miercuri temperatura de 41.9C – cu un grad peste recordul precedent, stabilit cu o zi înainte. Joi, Nullarbor din Australia de Sud a stabilit recordul pentru cea mai caldă zi de decembrie din istorie, înregistrând 49.9C.

Dr. Karl Braganza, manager de monitorizare a climei a declarat pentru Guardian Australia: „Variabilitatea naturală și încălzirea globală împing temperaturile în aceeași direcție. Acesta este motivul pentru care am înregistrat aceste recorduri.” În prezent s-au identificat trei factori cheie care au împins temperaturile la niveluri record – doi dintre ei naturali, iar unul dintre ei nu. Australia resimte în prezent impactul unuia dintre cele mai puternice evenimente ale dipolului din Oceanul Indian. Când acesta este pozitiv, apele din nord-vestul Australiei sunt mai reci, ducând umiditatea departe de continent și lăsând în urmă o secetă îngrozitoare. Astfel se explică de ce, dincolo, în unele părți din estul Africii s-au înregistrat ploi violente urmate de inundații devastatoare, în special în Somalia, Etiopia și Sudanul de Sud.

Însă cel mai periculos factor care a ridicat temperaturile în halul acesta este cel datorat schimbărilor climatice – încărcarea atmosferei cu gaze de seră suplimentare, în principal datorate arderii combustibililor fosili.

Dr Sarah Perkins-Kirkpatrick, un om de știință a climei de la Universitatea din New South Wales, specializată în evenimente extreme, a declarat că schimbările climatice au oferit factorilor naturali ai riscului de caniculă din Australia – mai multă putere. Ea a spus că și fără CO2 suplimentar din atmosferă în urma incendiilor devastatoare din ultima perioadă „ar fi fost deja foarte cald”, dar, a adăugat: „Acum este de-a dreptul înfricoșător și frustrant, dar despre asta am avertizat, noi, oamenii de știință ai climei că se va întâmpla, de zeci de ani de zile. Aș vrea să spun – „noi v-am spus că asta va urma”, dar nu cred că vrea cineva să audă asta acum.”

 

ARTICOLE SIMILARE

Andreea Raicu, dezvăluiri „prea sincere” despre relaţia cu Tudor Chirilă: „A fost toxică”

Andreea Damian

Albume: AMY WINEHOUSE – FRANK

realitatea

De la concepere la nastere in 90 de secunde (video)

realitatea

Ovidiu Lipan Țăndărică, mire la 70 de ani. Cine e aleasa lui

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei

realitatea

Ziua marilor surprize la REALITATEA – Trustul media lansează DOUĂ televiziuni noi: Realitatea Sportivă și Realitatea Star – LIVE VIDEO

Tabu Tabu

Scrie un comentariu