Tabu
Image default
CULTURE LIFESTYLE Slider

Australia a înregistrat un nou record al celei mai calde zile din toate timpurile

Media maximă a atins miercuri temperatura de 41.9C – cu un grad peste recordul precedent, stabilit cu o zi înainte. Joi, Nullarbor din Australia de Sud a stabilit recordul pentru cea mai caldă zi de decembrie din istorie, înregistrând 49.9C.

Dr. Karl Braganza, manager de monitorizare a climei a declarat pentru Guardian Australia: „Variabilitatea naturală și încălzirea globală împing temperaturile în aceeași direcție. Acesta este motivul pentru care am înregistrat aceste recorduri.” În prezent s-au identificat trei factori cheie care au împins temperaturile la niveluri record – doi dintre ei naturali, iar unul dintre ei nu. Australia resimte în prezent impactul unuia dintre cele mai puternice evenimente ale dipolului din Oceanul Indian. Când acesta este pozitiv, apele din nord-vestul Australiei sunt mai reci, ducând umiditatea departe de continent și lăsând în urmă o secetă îngrozitoare. Astfel se explică de ce, dincolo, în unele părți din estul Africii s-au înregistrat ploi violente urmate de inundații devastatoare, în special în Somalia, Etiopia și Sudanul de Sud.

Însă cel mai periculos factor care a ridicat temperaturile în halul acesta este cel datorat schimbărilor climatice – încărcarea atmosferei cu gaze de seră suplimentare, în principal datorate arderii combustibililor fosili.

Dr Sarah Perkins-Kirkpatrick, un om de știință a climei de la Universitatea din New South Wales, specializată în evenimente extreme, a declarat că schimbările climatice au oferit factorilor naturali ai riscului de caniculă din Australia – mai multă putere. Ea a spus că și fără CO2 suplimentar din atmosferă în urma incendiilor devastatoare din ultima perioadă „ar fi fost deja foarte cald”, dar, a adăugat: „Acum este de-a dreptul înfricoșător și frustrant, dar despre asta am avertizat, noi, oamenii de știință ai climei că se va întâmpla, de zeci de ani de zile. Aș vrea să spun – „noi v-am spus că asta va urma”, dar nu cred că vrea cineva să audă asta acum.”

 

ARTICOLE SIMILARE

Laura Cosoi și soțul ei au avut parte de mare sărbătoare în familie

Tabu Tabu

Alina Pușcău dă moda pe muzică

realitatea

Se pregătește un nou film despre trupa Spice Girls. Și va fi animat!

Andreea Damian

Toni Garrn s-a căsătorit cu starul din Magic Mike! Vezi superba rochie de mireasă

Andreea Damian

POSTER X POEM ⎥ Poezia ilustrată invadează capitala

Ciocîrlan

LORA a ajuns la Spitalul 9 din cauza iubitului

realitatea

Scrie un comentariu