Tabu
Image default
CULTURE Slider

AUSTRIA ⎪ Autoritățile caută 21 de opere furate de un preot

În raportul poliției austriece se estimează că valoarea ansamblului de opere și vestigii furate se ridică la suma totală de 300 000 €. Principalul suspect este un preot însărcinat cu supravegherea colecției. 

Kremsmunster are numai 6 000 de locuitori și, până în prezent, a fost ținut departe de ochii presei. Însă, odată cu dispariția a zeci de bunuri culturale de mare valoare istorică, aflate în colecția unei abații benedictine, micul oraș se află în miezul unei anchete demarate de autoritățile austriece.

Potrivit Artnet News, furtul a fost făcut public în luna mai a anului precedent, iar cazul rămâne încă neelucidat. Pe 26 ianuarie, Ministerul de Interne și Poliția Federală au difuzat imaginile celor 21 de piese lipsă din colecția abației. 

Totul a început în mai 2020. În timpul unui inventar de rutină, conservatorul colecției a descoperit dispariția a 50 de obiecte: trei arme de foc din secolul al XVII-lea și 47 de tablouri. 

Conform declarațiilor procurorului Andreas Pechatschek, principalul suspect este un fost preot al mănăstării, anchetat încă din august 2020. 

Presa austriacă a dezvăluit că bărbatul a fost responsabil cu supravegherea colecției în perioada 1997 — 2017. Acesta nu era însă autorizat să vândă sau să împrumute opere ale colecției compuse din 2 200 de tablouri, 70 de icoane, 2 000 de gravuri în cupru și alte vestigii care datează de la începutul Evului Mediu, abația fiind ridicată în anul 777. 

Din explicațiile oferite de biroul procuraturii pentru Artnet News s-a aflat că 20 de obiecte au fost recuperate de la diverși vânzători și din colecții austriece private la scurt timp după anunțarea furtului.

În raportul poliției austriece se estimează că valoarea ansamblului de opere și vestigii furate se ridică la suma totală de 300 000 €. Printre obiectele dispărute se numără: o pictură barocă, semnată de Phillipp Peter Roos, o mică pânză a pictorului german Johann Wilhelm Bauer și o clepsidră veche. 

Potrivit publicației  Kronen Zeitung, preotul incriminat ar fi vândut operele pentru a compesa mare parte din cheltuielile necesare restaurării altor piese ale colecției. 

Nu este primul furt petrecut în sânul abației medievale din Kremsmunster. Cel mai vechi tablou al colecției, Cina, o creație semnată de pictorul Meister von Raigern, care datează din anul 1415, a dispărut în 2006. 

În același an, o carte de astronomie, evaluată la 30 000 de €, împrumutată abației, a dispărut odată cu prezentarea sa în cadrul unei expoziții. Potrivit aceleiași surse (Kronen Zeitung), camerele de supraveghere nu funcționau la momentul spargerii, cartea fiind ulterior înlocuită cu un fals.

ARTICOLE SIMILARE

Jane Fonda deține secretul unei vieți sexuale perfecte

Andreea Damian

Libertate de expresie, neneacă, pe banii babachii!

Uită de Hygge! Există un alt cuvânt de care ai cu adevărat nevoie pentru a găsi fericirea

Andreea Damian

Terminator 6. Îți vine să crezi? Între aceste fotografii au trecut 27 de ani

Andreea Damian

Fanii lui Trump, seduşi de matrimoniale pe Trump.dating

Dora Constantinovici

Meghan, ducesă de Sussex, și-a câștigat un nou titlu

Andreea Damian

Scrie un comentariu