Tabu
Image default
CULTURE Slider

Azi apar numele tuturor refugiaților care au murit căutând adăpost în UE

Azi, de Ziua Mondială a Refugiatului, ziarul The Guardian distribuie o listă cu numele celor 34.361 de emigranți și refugiați despre care se știe că au murit încercând să-și găsească o nouă casă în UE.

Lista a fost alcătuită de o serie de organizații anti-rasism din 48 de țări. Lista începe cu anul 1993, atunci când Kimpua Nsimba, în vârstă de 24 de ani din Zair, a fost găsit spânzurat într-un centru de detenție, la doar cinci zile după ce a ajuns în Marea Britanie.

Documentul conține doar numele refugiaților ale căror morți au fost raportate, în realitate, numărul celor care au murit căutându-și o nouă casă este mult mai mare. Cele mai multe decesuri ale oamenilor care emigrează rămân necunoscute. Mulți refugiați mor înecați în mare sau sufocați în spatele camioanelor, sunt omorâți de condițiile din taberele de refugiați sau de grupuri ale extremei drepte iar uneori, situațiile extreme în care se află îi determină să-și ia singuri viața.

O artistă din Istanbul – Banu Cennetoglu, care explorează efectele pe care le au datele și informațiile asupra societății a lucrat cu această listă din 2002. Printre alte locuri, artista a distribuit de-a lungul anilor lista cu refugiații care au murit de-a lungul anilor prin stații de autobuz în Elveția, pe panotajele stradale din Amsterdam, pe un zid din Los Angeles, pe paginile ziarelor de mică publicitate din Berlin și pe un ecran public care se află pe hotelul Marmara Pera din Istanbul.

Aceasta este prima dată când lista apare ca supliment al unui ziar în limba engleză și ea se poate descărca de pe site-ul Guardian aici.

Lista arată prin date clare cât de mare este în realitate criza refugiaților și cât de multă suferință a produs aceasta în ultimii 25 de ani – suferință care nu pare să mai aibă sfârșit.

Naţiunile Unite marchează, în fiecare an, la 20 iunie, Ziua mondială a refugiatului (World Refugee Day), adoptată prin Rezoluţia 55/76 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite, din 4 decembrie 2000. Din 1991 şi până în prezent, România a înregistrat peste 30.000 cereri de azil şi a oferit protecţie unui număr de 7.800 persoane.

 

ARTICOLE SIMILARE

Stiai ca plansul poate afecta creierul copiilor?

realitatea

Fetița cu cel mai frumos păr din lume face furori pe Instagram

Andreea Damian

Londonezii își vor destăinui visele pentru a documenta perioada pandemiei

Ciocîrlan

Afla ce beneficii iti aduce zmeura pentru sanatate

realitatea

Brad Pitt a dezvăluit numele celor doi actori în fața cărora nu are nicio șansă în lupta pentru roluri

Andreea Damian

AB4: Live at Fabrica

realitatea

Scrie un comentariu