Home > Lifestyle > Bacteria care se hrăneşte doar cu dioxid de carbon ar putea ajuta la combaterea schimbărilor climatice

Bacteria care se hrăneşte doar cu dioxid de carbon ar putea ajuta la combaterea schimbărilor climatice

bacterie

Bacteriile care supraviețuiesc în mod normal hrănindu-se cu glucide au fost modificate genetic pentru a le face capabile să supraviețuiască consumând dioxid de carbon. Astfel ar putea contribui la conceperea unor tehnologii viitoare pentru a reduce acumulările de gaze cu efect de seră în atmosfera terestră şi pentru a lupta astfel împotriva încălzirii globale, susțin oamenii de știință

Pe parcursul a câteva luni, cercetătorii israelieni de la Weismann Institute for Science (WIS) din Rehovot au creat o tulpină de E coli care, prin modificare genetică, consumă CO2 pentru energie în loc de compuși organici. Echipa a folosit „reconectarea metabolică”, pentru a ajuta la transformarea dietei bacteriei E coli pentru a o face să consume CO2 într-un mod similar cu o plantă. Cercetătorii au inserat gene care metabolizează CO2 dar și o genă care îi permite bacteriei să primească energie de la o substanţă denumită formiat. În plus, s-au eliminat genele care procesează de obicei compuși de zahăr.

„Dintr-o perspectivă științifică de bază, am dorit să vedem dacă este posibilă o astfel de transformare majoră în dieta bacteriilor – de la dependența de zahăr la sinteza întregii biomase a acestora din CO2” – a declarat Shmuel Gleizer, autorul principal al studiului. „Dincolo de testarea fezabilității unei astfel de transformări în laborator, am dorit să știm cât de necesară este o adaptare extremă în ceea ce privește modificările aduse ADN-ului bacteriei.”

Echipa a spus că rezultatele au fost un pas semnificativ în biologia sintetică și au subliniat „plasticitatea incredibilă a metabolismului bacterian”. Oamenii de ştiinţă consideră că obiceiurile „sănătoase” ale acelor bacterii s-ar putea dovedi a fi unele dintre cele mai benefice pentru Terra.

Articole asemanatoare
păsările
Schimbările climatice micșorează păsările dar le lungesc aripile – studiu
cafea
Cafeaua va deveni produs de lux din cauza schimbărilor climatice
flight shame
Flight Shame, mișcarea care te face să te simți vinovat că zbori cu avionul
Greta Thunberg
Efectul Greta Thunberg a dus la dublarea numărului de cărţi vândute despre mediu pentru copii

Comenteaza acest articol

Bacteria care se hrăneşte doar cu dioxid de carbon ar putea ajuta la combaterea schimbărilor climatice

by Andreea Damian   1 min
0