Home > Lifestyle > Stiri > Bancile din Elvetia, anchetate pentru incalcarea legilor americane

Bancile din Elvetia, anchetate pentru incalcarea legilor americane

Bancile elvetiene au fost timp de multi ani un paradis al sigurantei pentru banii multor bogati din intreaga lume, unii dintre ei cu un statut indoielnic – nazisti, dictatori ca Saddam Hussein si, se spune, pana si cativa teroristi islamici.

Potrivit unei investigatii recente a Senatului american, o singura banca elvetiana – cea mai mare, UBS, – detine conturi bancare secrete ale 46.000 de americani, o suma totala estimata la 18 miliarde de dolari. Agentii federali au incercat recent sa-i urmareasca pe acesti americani bogati pentru evaziune fiscala (in general, depozitarii nu platesc nici o taxa pe veniturile generate de aceste conturi).

Deloc surprinzator, elvetienii s-au opus. Conform documentelor si depozitiilor examinate de “Newsweek”, asemenea unor spioni, bancherii elvetieni practica ceea ce este cunoscut in lumea spionajului sub numele de "tradecraft" – “mestesug” -, un set de masuri elaborate si inteligente pentru a evita detectarea. Povestea e cel mai bine spusa prin aventurile unui om de afaceri american extrem de bogat, numit Igor Olenicoff, si legaturile sale cu un bancher elvetian nascut in SUA, Bradley Birkenfeld, al carui nume pare iesit dintr-un scenariu de Hollywood, precum si unele din povestile pe care le-au spus, cum ar fi contrabanda cu diamante in tuburi de pasta de dinti.

Cititi in MONEY EXPRESS un material Newsweek depre ridicarea voalului de mister si discretie de pe modelul de afaceri al bancilor elvetiene.

Articole asemanatoare
Geanta perfecta din piele s-a nascut si o cheama Einer
Umberto Eco despre urât
Eticheta contează
Noua epocă a creditelor de consum

Loading...

Comenteaza acest articol

Bancile din Elvetia, anchetate pentru incalcarea legilor americane

by realitatea   1 min
0