Tabu
Image default
CULTURELIFESTYLESlider

Banksy explică de ce falsurile l-au forțat să intre în comerțul electronic și să-și vândă arta

Încasările de la magazinul Banksy, Produsul Intern Brut (Gross Domestic Product), vor finanța o navă de refugiați pentru migranți. Artistul stradal a regizat un documentar – Exit Through the Gift Shop iar acum, practic, respectă rețeta.

În primul rând, magazinul online – și echivalentul său fizic, care s-a deschis săptămâna aceasta în Croydon – strâng bani pentru o cauză bună. Și asta se întâmplă după ce o dispută legală recentă l-a făcut pe artist să se decidă că dacă el nu face ceva, alții, mari antreprenori de succes vor face pe spatele lui. O companie care realizează felicitări a încercat să preia controlul asupra mărcii înregistrate de Banksy, având în vedere că artistul nu a folosit-o el însuși pentru a vinde produse. “Banksy a fost forțat să intre pe piața mărfurilor”, a declarat avocatul artistului Mark Stephens, pentru artnet News.

Aceasta a fost doar unul dintre cazurile în care artistul a avut de a face cu utilizarea neautorizată a numelui său (există o listă de expoziții organizată fără cunoștința lui Banksy, una dintre ele a fost organizată chiar și aici, la București.) “Banksy este unul dintre cei mai plagiați artiști din lume”, a spus Stephens. „El a fost plagiat de afaceri mari. Vom tot vedea chestii prin care unii îl imită, în culoarea greșită sau tehnic greșite, întoarse de la dreapta la stânga în loc de stânga spre dreapta ca în designul original. Integritatea lucrărilor lui este călcată în picioare în scopuri comerciale.”

Stephens a subliniat: „Este fericit atunci când, cel puțin, munca sa a fost folosită pentru activism și distracție personală. Dar marile grupuri corporatiste interesate să facă un profit pervertesc arta și se îndepărtează de semnificațiile reale ale lucrărilor sale.”

Printre articolele vândute acum pe Produsul Intern Brut se numără un camion de jucării umplut cu păpuși din lemn care înfățișează migranți, căști ale poliției care au fost transformate în bile de discotecă și covorașe „Bun venit” cusute din veste de salvare folosite de refugiații care traversează Mediterana și cusute de femei în taverele de refugiați grecești.

Faptul că multe dintre elementele aflate în magazin se referă la criza migranților nu este un accident. “Veniturile din aceste produse se vor orienta către cumpărarea unei noi bărci de salvare pentru migranți pentru a o înlocui pe cea confiscată de autoritățile italiene”, a scris Banksy într-o declarație, referindu-se la nava spaniolă Open Arms, care a fost confiscată de autoritățile italiene anul trecut. „Așadar, este posibil să comiteți o infracțiune achiziționându-le.”

Vitrina fizică a Gross Domestic Product din Croydon va fi vizibilă timp de două săptămâni înainte ca mărfurile să devină disponibile în magazinul online. Din cauza faimei lui Banksy, de-a lungul anilor, lucrările artistului de pe stradă, care au apărut inițial pe zidurile orașului, au fost rapid copiate ăn diverse feluri și vândute pentru a aduce profit plagiatorilor și nu comunității sau unei categorii sociale aflate în impas economic, lucru pe care artistul l-a criticat.

 

ARTICOLE SIMILARE

Lady Gaga, declarații dure în procesul dintre Kesha și producătorul Dr. Luke

Andreea Damian

Aceste clişee ne dor (24): “E părerea mea!”

Noul sampon uscat pentru parul inchis la culoare

realitatea

ARTMARK – deschidere de an pe piata de arta

Cum să începi bine noul an

realitatea

Adrian Green, pur şi simplu om

Scrie un comentariu