Tabu
Image default
Psihologie Slider

Bărbații care au fete de vârstă școlară sunt mai puțin sexiști

Bărbații care au fiice aflate la o vârstă școlară sunt mai puțin sexiști pentru că atitudinile normei de gen pot fi influențate în mod semnificativ de experiențele adulților, spune un studiu recent.

O echipă din cadrul Școlii Economice din Londra a decis să analizeze modul în care se pot schimba pozițiile bărbaților privind normele de gen atunci când cresc o fiică în învățământul primar și secundar. Cercetătorii susțin că bărbații devin mai conștienți de provocările pe care le întâmpină femeile atunci când au fiice, o consecință pe care o descriu ca efectul “fetei puternice”.

În plus, au concluzionat că opiniile oamenilor asupra normelor de gen pot evolua de-a lungul anilor, ceea ce înseamnă că opiniile stereotipe asupra diferitelor roluri ale băieților și fetelor nu sunt neapărat fixe la maturitate. Pentru acest studiu, care a fost publicat în revista Oxford Economic Papers, echipa a evaluat datele care au fost colectate de British House Panel Survey pe o bază anuală între 1991 și 2012.

Ei au examinat răspunsurile a mai mult de 5.000 de bărbați și mai mult de 6.300 de femei, dintre care toți au avut copii în vârstă de până la 21 de ani. Participanții au fost întrebați dacă sunt de acord cu afirmații precum “sarcina soțului este de a câștiga bani, sarcina soției este să îngrijească casa și familia”.

Ei au trebuit să-și aleagă răspunsul pe o scară de cinci puncte, opțiunile variind de la “foarte de acord” la “nu sunt de acord”. Conform constatărilor lor, bărbații cu fiice de vârstă școlară au mai multe șanse să nu fie de acord cu afirmațiile care susțin atitudinile convenționale față de gen.

În timp ce în cazul bărbaților care nu aveau un copil sau aveau doar fii exista o probabilitate de 37% să dețină opinii tradiționale despre sex, 33% dintre cei care au avut cel puțin o fiică în școala secundară nu mai aveau nicio legătură cu opiniile de acest gen. Dr. Joan Costa-i-Font, co-autor al studiului, explică faptul că o mai bună înțelegere a provocărilor cu care se confruntă fetele și femeile poate influența ideile preconcepute pe care părinții le au despre rolurile de gen.

“Ei experimentează în primul rând toate problemele care există în cazul femeilor (fetelor) și în cele din urmă, își temperează atitudinea față de normele de gen și pot să vadă lucrurile din perspectiva femeii”, spune The Guardian.

Natasha Devon, care în prezent susține o campanie pentru sănătatea mintală, adaugă că este important ca toți bărbații să demonstreze că le pasă de problemele cu care se confruntă fetele și femeile, indiferent dacă au sau nu fiice. “Avem nevoie de bărbați care să perceapă femeile ca ființe umane, chiar dacă nu au o relație foarte bună cu mama, surorile lor sau fiica”, spune ea. “Cred că trebuie să aflăm ce anume se schimbă în cazul bărbaților care au fiice și să încercăm să schimbăm modul de socializare pentru toți băieții de la o vârstă fragedă”.

 

ARTICOLE SIMILARE

Concertul Celine Dion de la Bucureşti, amânat pentru 2023

Andreea Damian

Berzele nu mai migrează, urșii nu vor hiberna, efectele încălzirii globale în România

realitatea

Despre memorie – Fotografie cu Cristiana Apostol

realitatea

#10YearChallenge. Fotografiile care ne arată că nu trebuie să râmânem indiferenţi degradării mediului

Andreea Damian

Life style – sau ce stil de alimentatie mi se potriveste?

realitatea

Fiica lui Steven Spielberg, starletă în filme pentru adulți, a fost arestată

Andreea Damian

Scrie un comentariu