Tabu
Image default
Slider

Barcelona a scăpat de turiști: „Ne-am recuperat orașul, dar am moștenit un oraș fantomă”

Peste 30 de milioane de turiști au vizitat Barcelona în 2019. Anul acesta, orașul e pustiu din cauza pandemiei. De fapt, a primit ce și-a dorit: a scăpat de turiști.

Cu toate că turismul este o parte vitală pentru economia Barcelonei, aducând 14% din veniturile anuale, a avut și efecte negative pentru bunăstarea locuitorilor: prețurile și chiriile apartamentelor au crescut, iar centrul orașului s-a umplut de hoteluri și apartamente în regim Airbnb, magazine cu suveniruri și localuri care să atragă turiștii. De aceea în 2017 a fost adoptat un plan pentru reducerea turismului până în 2020. Ceea ce pare să se fi realizat deja.

Timp de șase săptămâni, străzile din Barcelona au fost pustii. Abia zăreau picior de om, iar acela era fie a unui curier cu mâncare, fie a unui spaniol care se îndrepta spre supermarket. În tot acest timp, oamenii de aici au arătat un grad extraordinar și poate neașteptat de disciplină, stoicism și spirit colectiv în respectarea restricțiilor impuse pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, scrie The Guardian.

Autoritățile spaniole au început deja să relaxeze restricțiile. Astfel că se pot deschide localuri cu mese în aer liber, iar cetățenilor li se permite să se viziteze. Unele parcuri și plaje se vor deschide și ele, dar numai pentru exerciții fizice, fără să se facă plajă. Orașul e atât de pustiu încât nici nu trebuie să ridici tonul ca să te faci auzit din cauza traficului. Barcelona arată diferit fără mașini și fără turiști. Nu vezi nici bicicliști, nici Segways. Nimeni nu îți vinde mâncare pe stradă sau selfie stick-uri. Barcelona a devenit un oraș-fantomă. Dar măcar respiri aer curat!

După decenii în care turismul a crescut exponențial, cei 1,6 milioane de locuitori ai orașului și-au primit orașul înapoi. Simt asta ca o eliberare, dar nu în sensul pozitiv. Localurile și terasele sunt închise și multe nu se vor mai redeschide niciodată. Ca și multe alte afaceri care depindeau de turiști.

Știți cum se spune, ai grijă ce-ți dorești! Viața mediteraneană este trăită în aer liber, în cafenele și baruri și în piețele în care oamenii bătrâni și tineri stau și vorbesc și se ceartă. Poți ieși, dar nu ai unde să mergi. Locuitorii din Barcelona au primit înapoi un oraș fantomă. Acest lucru se întâmplă peste tot, desigur. La Paris, Amsterdam, Veneția, New York și multe alte orașe care au rămas brusc fără vizitatori.

ARTICOLE SIMILARE

Într-un București sufocat de noxe, cetățenii își cer „Dreptul la aer”

Andreea Damian

Johnny Depp apără reclama Dior Sauvage în urma acuzațiilor de însușire culturală

realitatea

Meghan Markle, prima apariție publică după Megxit. Cum a fost surprinsă ducesa

Andreea Damian

Michelle Obama, interpretată de Viola Davis într-un serial de televiziune

Andreea Damian

Smiley și Gina Pistol s-au relaxat la munte în avans de ziua lui

Tabu Tabu

Toni Garrn și-a făcut singură machiajul de mireasă! Cum obții sprâncene „la modă” pentru ziua nunții

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu