Tabu
LIFESTYLE

Berea poate preveni dementa

Potrivit unui studiu realizat de italienii de la AFORIGE, asociația care se ocupă cu investigarea procesului de îmbătrânire, consumul moderat de bere poate reprezenta una dintre modalitățile ce ar putea reduce riscul apariției declinului cognitiv și, ulterior, al demenței.

În urma cercetărilor științifice asupra posibilităților de profilaxie a demenței s-a constatat că, atât absența consumului, cât și consumul abuziv de alcool reprezintă factori de risc pentru instalarea declinului cognitiv.

Studiul, publicat în jurnalul științific al Academiei Am

ericană de Neurologie, a reliefat faptul că pentru persoanele cu insuficiență cognitivă ușoară care au băut maximum un pahar de bere pe zi, declinul cognitiv s-a produs cu 85% mai lent decât în cazul persoanelor cu insuficiență cognitivă ușoară care sunt abstinente sau non-consumatori de bere. Insuficiența cognitivă este o etapă de tranziție între stadiul de îmbătrânire normală și cel de demență și este folosită pentru a putea clasifica persoanele cu pierderi ușoare de memorie sau probleme cognitive, care nu prezintă niciun handicap semnificativ.

Cercetătorii au evaluat consumul de bere și incidența insuficienței cognitive ușoare la 1.445 de subiecți. Studiul s-a concentrat apoi pe un lot de 121 de persoane cu insuficiență cognitivă ușoară și a urmărit evoluția lor spre stadiul de demență. Participanții, cu vârste cuprinse între 65 și 84 ani, au fost tinuți sub observație timp de trei ani și jumătate.

În timp ce multe alte studii au evaluat consumul de bere și funcția cognitivă la persoanele în vârstă, acesta este primul studiu care ne indică modul în care consumul de bere poate influența ritmul evoluției insuficienței cognitive ușoare spre stadiul de demență. De reținut, însă, că multe dintre medicamentele și suplimentele pe care le iau seniorii pot interacționa cu alcoolul, de aceea ei trebuie să se consulte cu medicul curant înainte de a bea un pahar de bere.”, declară Corina Aurelia Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Consumul moderat de bere recomandat persoanelor sănătoase trebuie completat de un stil de viaţă echilibrat şi de o alimentaţie corespunzătoare, atrag atenţia membrii Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie. Un consum moderat de bere înseamnă o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbaţi şi 330 ml/zi pentru femei, cu o concentrație alcoolică de maxim 5%.

 

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie este o entitate cu caracter ştiinţific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, căreia îi revine şi calitatea de Preşedinte în cadrul Centrului,  dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă şi consultant în probleme de nutriţie, deţinând calitatea de Secretar general, şi dr. Mihaela Begea, doctor în ştiinţe inginereşti.

Înfiinţat în luna decembrie a anului 2011 şi lansat oficial în data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii ştiinţifice şi diseminarea informaţiilor în domeniu în rândul comunității medicale şi a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetării de la noi din țară, Centrul va finanţa anual studii de cercetare în domeniu, sub formă de burse acordate studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de vârstă

ARTICOLE SIMILARE

Râsul în hohote, o nouă cură de slăbire

realitatea

Ce ne aşteaptă în luna decembrie, potrivit horoscopului!

IOANA BASESCU – nunta in secret la Azuga! EBA a lipsit!

Angelina Jolie a ajuns mai slaba decat fiul ei de 12 ani!

Andreea Esca, PRIMELE DECLARAŢII despre concedierile cu bodyguarzi de la Pro TV

DE CE si-a parasit sotul DUCESA KATE in mijlocul sarcinii!!!

realitatea

Scrie un comentariu