Tabu
CULTURELIFESTYLESlider

Berzele nu mai migrează, urșii nu vor hiberna, efectele încălzirii globale în România

Experții spun că unele berze albe de la noi nu mai fac călătoria anuală de mii de kilometri în sud spre Mediterană pentru a petrece iarna în clime mai calde. Poate că nu este la fel de cald ca în Africa, dar vremea mult mai caldă decât în trecut le-a oferit celor aproximativ 10.000 de berze un motiv pentru a evita călătoria.

„Ele migrau pentru că nu aveau mâncare, dar, dacă există mâncare, vor rămâne”, a declarat pentru universul.net Ovidiu Bufnilă, de la Societatea Ornitologică din România. Iarna mai ușoară a făcut viața mai ușoară pentru populația de berze a României: mâncarea lor care e alcătuită în general din broaște, șobolani și alte rozătoare este acum disponibilă pe tot parcursul anului, notează Bufnila. “Acesta este doar un prim efect al încălzirii globale”, a spus el.

„A început în 2013, a existat o barză în Mogoșoaia, care a rămas în timpul iernii, apoi o alta în Sf Gheorghe, apoi una în Făgăraș… și există sigur, multe altele despre care nici nu știm.” Iar berzele, care sunt carnivore, au devenit dependente mai nou de mâncarea de gunoi pe care o găsesc la depozitele de deșeuri. Și Portugalia are zeci de mii de berze care nu mai traversează Mediterana în Africa, a raportat National Geographic în 2016, în urma unui studiu. Aproximativ 80 la sută din berzele din regiune se adună în timpul iernii în apropierea depozitelor de deșeuri pentru a se alimenta cu gunoi, a raportat National Geographic. Berzele albe obișnuiau să fie în întregime migratoare. Înainte de anii 1980, nu existau berze albe în Spania și Portugalia.

Și urșii bruni din România s-au trezit desincronizați de schimbările climatice. În loc să-și facă un refugiu și să se stabilească acolo timp de 3-6 luni pentru hibernare, vremea caldă îi ține treji, căutând mâncare, a declarat Cristian Remus Papp, de la World Wildlife Fund România.

Schimbările climatice afectează, de asemenea, reproducerea, puii care sunt de obicei născuți în ianuarie erau alăptați de laptele bogat al mamei. Acum, de multe ori se întâmplă ca puii să nu mai aibă adăpost, iar laptele mamei este mai puțin bogat, ceea ce „reduce grav șansele de supraviețuire”, a spus Papp. Papp mai observă și că „rațele sălbatice, uneori nici lebedele nu mai migrează, își păstrează energiile și rămân aici, ca berzele, care fac asta din ce în ce mai des.”

ARTICOLE SIMILARE

Foarte bogată în grăsimi, extrem de populară și totuși, care e problema cu dieta keto

realitatea

Vremea rece din România grăbește extinderea epidemiei COVID-19

Andreea Damian

JUSTIN BIEBER – KO! Curse, ilegale, droguri, arest!

Fotografie subacvatica – Frig

realitatea

Fiica Marijuanei, rănită de comportamentul bizar al mamei sale: «Nu vreau să vină la școală că mă face de râs»

Un model de lenjerie intimă: „Putin a ordonat asasinarea mea”

Andreea Damian

Scrie un comentariu