Tabu
Slider

Bestia din Est muşcă din Europa dar gheţarii arctici se topesc

Există o explicaţie pentru apariţia Bestiei din Est sau Expresului Siberian, denumiri populare ale valului de frig care a îngheţat Europa săptămâna aceasta. Şi explicaţia nu este la fel de haioasă cum sunt poreclele fenomenului.

După ce în Moscova s-a înregistrat ninsoarea secolului care a paralizat întregul oraş, Roma s-a transformat într-un oraş al zăpezii în ciuda climei sale meditareneene, Marea Britanie este îngropată sub zăpadă şi România tremură din cauza viscolului. Şcoli închise, drumuri inpracticabile, frig de-ngheaţă pietrele, pe scurt, o iarnă la care nimeni nu se mai aştepta la sfârşit d elună februarie şi început de lună martie. Însă adevărata problemă constă în faptul că în timp ce Europa îngheaţă, calota arctică polară se dezgheaţă. În cea mai nordică regiune din Groenlanda s-au înregistrat 6 grade Celsius duminică chiar dacă, februarie este o lună de întuneric în zona respectivă. Poate nu vi se pare mult dar, ca idee, 6 grade cu plus înseamnă cu 45 de grade mai mult decât ar fi normalul în zona respectivă, în perioada aceasta. Ceea ce este enorm!

Ca urmare, în nordul Oceanul Arctic au început să dispară încet, încet gheţarii şi asta i-a alarmat pe oamenii de ştiinţă care studiază clima. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat în această perioadă a anului, practic, ne confruntăm cu nişte temperaturi fără precedent.

O treime din gheaţa care acoperă Marea Bering din vestul Alaskăi a dispărut. Şi nici măcar nu s-a topit în timp, într-un process gradual, gheaţa s-a topit în doar 8 zile, ceea ce, pentru mijlocul lunii februarie este un nou record. Experţii în climă s-au declarant şocaţi de gradul de încălzire al zonei arctice.

Explicaţii

Teoria cea mai utilizată pentru a explica fenomenul de încălzire al Arcticii şi îngheţ al Europei spune că masa de aer îngheţat care rămâne de obicei deasupra Oceanului Arctic – denumită şi vortex polar – a slăbit în intensitate din cauza încălzirii globale. Nu mai este o glumă, încălzirea globală nu este un mit şi putem deja să simţim asta pe pielea noastră.  Practic, din cauza încălzirii globale, vortexul polar s-a divizat, rezultatul fiind că o parte din aerul rece care-l alimenta s-a mutat spre sudul Europei şi America de Nord.

ARTICOLE SIMILARE

Insula Iubirii – în care aflăm cum un papagal a păcălit o casă de pariuri cu ajutorul iubitei

Dora Constantinovici

Reese Witherspoon spune că simte că și-a câștigat fiecare fir de păr alb și toate ridurile

realitatea

Alimente recomandate zilnic femeilor (partea I)

realitatea

Prințul Harry și Meghan Markle au fost eliminați din familia regală de la Muzeul Tussauds Londra

realitatea

Fotografie subacvatica – Frig

realitatea

Cum a decurs experimentul în care oamenii au trăit în izolare completă timp de 2 ani și de ce a eșuat

Andreea Damian

3 comentarii

v bucks generator 28 September 2020 at 8:09

Whoa! This blog looks exactly like my old one! It’s on a entirely different topic but it has pretty much the same page layout and design. Wonderful choice of colors!|

Răspunde
fortnite v bucks generator 2 November 2020 at 7:00

I constantly spent my half an hour to read this weblog’s content everyday along with
a cup of coffee.

Răspunde
https://topbooks-usa.over-blog.com/ 6 November 2020 at 12:04

Now I am going to do my breakfast, later than having my breakfast coming yet again to read further news.

Răspunde

Scrie un comentariu