Tabu
lifestyle

Bisexualii, între mit și realitate

Una din cele mai repetate fraze ale secolului XX a fost ‘toti indivizii sunt bisexuali’, dar realitatea ne arată că foarte puține persoane sunt dispuse să se identifice ca atare, să recunoască faptul că sunt bisexuali, iar bifobia (sentimentele negative îndreptate către persoanele bisexuale) este la ea acasă de ambele părți ale baricadei.

O chestiune de lifestyle. Din ce în ce mai multe persoane sunt gata să recunoască bisexualitatea ca o opțiune de stil de viață alternativ. Într-o lume care chestionează din ce în ce mai puțin orientarea sexuală, bisexualitatea rimează cu variație, sinceritate, adaptare și deschidere. Evident, au existat suficient de multe persoane care și-au recunoscut bisexualitatea, ceea ce a făcut mult mai ușoară înțelegerea acestei variații umane, de la Margaret Cho la Brian Molko, numărul persoanelor care au creat un șic bisexual este foarte mare.

Monogamia serială, adaptare la noile condiții amoroase. Specialiștii în relații spun că bisexualitatea este, pe lângă statutul de orientare naturală a individului, o modalitate de adaptare la noile trenduri în relații. Monogamia serială practicată de multe persoane bisexuale reprezintă o adaptare la nevoi emoționale și sexuale într-o lume în care relaționarea este periclitată de noi statusuri de gen, independență, deschidere și chiar și experimentare.

Bisexualii, excluși din istoria LGBT. Deși au propria literă în abrevierea alianțelor sexualităților minoritare, bisexualii sunt predispuși la discriminare din partea propriei comunități în egală măsură ca transsexualii: bisexualitatea fiind frecvent citată ca un alibi mai degrabă decât o orientare; un alibi pentru a-și satisface nevoi emoționale cu oricine și oricând. Aportul bisexualilor la istoria LGBT (de exemplu, Brenda Howard, unul din primii militanți bisexuali din epoca Stonewall) este deseori negat, dat uitării, sau minimizat.

Bisexualitatea, mai ușor acceptată în sânul familiei. Spre deosebire de alegerea unilaterală a homosexualității, bisexualitatea este deseori adusă ca argument al orientării sexuale de către persoanele care se tem de respingerea celor dragi. Bisexualitate veridică sau pur argumentativă, această orientare se lovește de mai puține forme de discriminare. Într-un recent studiu britanic, 40% dintre persoanele gay și 18% din persoanele declarate bisexuale recunosc că au avut de suferit în momentul recunoașterii publice a orientării lor sexuale.

Bisexualii, guru în materie de gen și sex. Cu toate că există persoane care recunosc că nu vor să cadă în capcana stereotipului ‘bisexualii fac mai mult sex’, o majoritate academică de 75% formată din membrii ai asociațiilor LGBT din SUA cad de acord că bisexualii promovează prin stilul lor de viață și prin relații noi imagini despre gen și sex, benefice pentru flexibilizarea genului în secolul XXI, permițând atitudinilor de gen mai puțin acceptate în trecut (femei independente și proactive sau bărbați bine conectați la propriile emoții și deschiși la propria vulnerabilitate) să fie învățate social de un număr din ce în ce mai mare de persoane, ceea ce face ca paleta orientărilor sexuale să fie mai rar supusă prejudecăților și discriminării.

ARTICOLE SIMILARE

Duminică, hai “La Madam Pisica”

realitatea

CONCURS – Cum te coafezi de Sarbatori?

Bionic, ultimul album al Christinei Aguilera, cea mai mare cădere din istoria top-ului UK

realitatea

Pink – câteodată lesbiană

realitatea

Dan Lungu este invitat la Conferintele Teatrului National Bucuresti

CABRAL: “Nu am o casnicie perfecta!”

Scrie un comentariu