Cea de-a XVIII-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest va fi deschisă oficial miercuri, cele mai bune cărți la cele mai bune prețuri fiind disponibile, până duminică, în Pavilionul B2 de la ROMEXPO.
Într-o ediție ce reunește 155 de expozanți și 150 de edituri din România și din Portugalia, țara invitată de onoare în acest an, iubitorii cuvântului scris vor putea asista la aproximativ 450 de evenimente, cărți noi semnate de Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu, Cătălin Striblea, Cristian Preda, Alina Pavelescu fiind doar câteva dintre atracțiile Bookfest 2025, relatează Agerpres.
Intrarea publicului este liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la evenimentele programate pe durata acestuia.
Țara invitată de onoare, Portugalia, a pregătit în fiecare zi evenimente, lansări de carte, dezbateri și ateliere pentru copii, dintre care putem aminti doar o mică parte. Astfel, inaugurarea standului Portugaliei va fi chiar în ziua deschiderii, miercuri, 28 mai, de la ora 12.30; momentul festiv va fi urmat, de la ora 16, tot în standul Invitatului de Onoare, de masa rotundă Cărți, curaj și comunități: despre puterea afacerilor culturale independente, la care sunt invitați Rosa Azevedo, Raul Popescu și Ana Sipciu.
Unul dintre cele mai consistente momente din program se va desfășura joi, 29 mai, de la ora 18, la scena Arena, unde publicul este invitat să asiste la o dezbatere incitantă: Lectura ca spațiu public: cum ține cartea vie o societate democratică, susținută de Henrique Mota (fostul președinte al Asociației Editorilor Portughezi și al Federației Editorilor Europeni), agentul literar Simona Kessler, editoarea Lidia Bodea și profesorul Mircea Vasilescu, moderați de fostul ministru al Culturii Corina Șuteu.
Sâmbătă, 31 mai, de la ora 14, de la standul Invitatului de Onoare, scriitorul portughez David Machado, în dialog cu Veronica Manole și George Cornilă, vorbește despre romanul Indice mediu de fericire.
Tot sâmbătă va fi onorat Antonio Lobo Antunes, la scena Agora, de la ora 12, pornind de la traducerea romanului Fado Alexandrino, în prezența universitarei Carmen Mușat, a scriitorului Radu Paraschivescu, a traducătorilor Cristina Dăscălescu Dordea și Dinu Flămând și a directoarei Institutului Camões, Ana Rita de Sousa, moderați de Denisa Comănescu, directoarea editurii Humanitas Fiction.
De la ora 16, pe scena Arena, José Luís Peixoto va intra în dialog cu editorul și scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu: ”Lumea văzută de José Luís Peixoto”; urmează, de la ora 18, pe scena Arena, un dialog care se anunță, de asemenea incitant, între G.M. Tavares și T.O. Bobe.
Duminică, 1 iunie, de la ora 14, editorul și traducătorul Dan Croitoru va modera un dialog despre seria de autor „José Saramago”, având ca punct de plecare lansarea celei mai recente traduceri, Cvasiobiect. Alături de Dan Croitoru, la discuție vor lua parte editorul și scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu, criticul literar Carmen Mușat, scriitorul José Luís Peixoto și traducătoarea Simina Popa.
Învățatul prin joacă la Bookfest Junior
Pe toată durata salonului de carte, editurile îi așteaptă pe cei mai tineri dintre cititori cu evenimente reunite sub cupola Bookfest Junior cu surprize sub forma atelierelor de creație sau de teatru, a lansărilor de carte și a sesiunilor foto și de autografe. În seria activităților pentru copii, Didactica Publishing House propune joi, 29 mai, de la ora 16, atelierul de creație Desenează propriul personaj de poveste, coordonat de autoarea și ilustratoarea Diana Tivu.
Editura Cartex ne întâmpină, la aceeași oră, la scena Arena, cu un atelier de teatru pornind de la un scenariu după îndrăgita serie Cireșarii, de Constantin Chiriță.
Copiii sunt așteptați vineri, 30 mai, de la ora 10.30, să participe la aventuri nebănuite prin intermediul atelierului de bandă desenată al autorului Mihai Grăjdeanu, pregătit la standul propriu de Didactica Publishing House. În continuare, cunoscuta autoare pentru copii, Adina Rosetti, îi așteaptă pe tinerii cititori în standul ART, la ora 12, pentru lansarea cărții Ultima provocare, care sondează câteva dintre frământările și anxietățile desprinderii de copilărie în lumea contemporană. Apoi, editura Polirom include în Bookfest Junior, începând cu ora 13, două ateliere de istorie, bazate pe volumele Istoria povestită copiilor, Suntem de neoprit și O istorie grafică, care vor avea loc la standul editurii.
Tot vineri, de la ora 14, editura ART invită copiii la standul propriu pentru o sesiune de desenat și autografe ilustrate, prin intermediul lui Dan Ungureanu, ilustratorul îndrăgitei povești Vântul prin sălcii de Kenneth Grahame – apărută acum în colecția Arthur Retro.
Sâmbătă, 31 mai, Opera comică pentru copii a pregătit lansarea cărții Bubu explorează Opera Comică pentru Copii de Andreea Soare și Irina Furdui, de la ora 11, chiar la Clubul Bookfest Junior.
Editura StoryCraft invită adolescenții la Cafeneaua Scriitoarelor, de la ora 11, pentru lansarea colecției Teens. La eveniment participă Diana Cibu, autoarea cărții Popol Vuh. Manuscrisul pierdut, Rebeca Sala, autoarea cărții Băiatul din vis și secretul ucigașului – poveste captivantă despre secrete de familie, încredere și alegerile dificile care ne definesc, Raul Pacea, autorul cărții Ultimul blestem al Camelotului – un roman despre un descendent al lui Merlin, un București plin de secrete și o vrăjitoare care nu a renunțat niciodată la setea de răzbunare și Alina Skylark, autoarea cărții Player: LunaDeFoc și merele de aur.
Cărțile devin spectacole și desene animate: Invizibilii, de Ioana Pârvulescu și seria Țup, de Alex Donovici
Ziua continuă cu un atelier interactiv de poezie pentru copii, organizat de editura Cartex și susținut de Carmen Tiderle și Ramona Boldizsar, la Clubul Bookfest Junior, de la ora 11. De la 11.30, editura Humanitas îi așteaptă pe juniori la standul propriu pentru lansarea unei ediții ilustrate de excepție a cărții Pisica și Diavolul de James Joyce. Despre vechea istorioară franceză repovestită cu haz de James Joyce ne vor vorbi Lidia Bodea și Radu Paraschivescu – de data aceasta, în ipostaza de traducător al ediției de față.
Bookfest 2025 sărbătorește și o carte specială, care a ajuns, în mai puțin de doi ani de la apariție, un musical plin de emoție și cu un mesaj fermecător: este vorba despre Invizibilii, de Ioana Pârvulescu. De Ziua Copilului, pe 1 iunie, scena Arena va fi gazda unui flashmob, Invizibilii, în cadrul căruia actorii din musical îi vor atrage pe cumpărătorii de carte în lumea Laurei, spunându-le spontan celor din apropierea scenei: “Ai auzit? Laura nu știe să citească!” și arătându-le scena pe care vor fi cele două Laure (protagonista musicalului), fetițele care joacă în spectacol, în dublă distribuție. În frunte cu Bibliotecarul Bibliotecarilor (Adrian Nour), actorii care vor dirija întregul moment se vor alătura Laurelor și vor interpreta câteva fragmente din musical, prezentând povestea. După flashmob, publicul va participa la o dezbatere cu autoarea Ioana Pârvulescu, regizoarea și scenarista musicalului, Claudia Ciobanu, compozitorul Cornel Ilie, actorii Adrian Nour și Ecaterina Ladin și producătorul spectacolului, Andrei Boncea, în care se va vorbi despre parcursul unei cărți spre a deveni musical.
În continuare, Curtea Veche Publishing și ProTV prezintă la scena Arena, de la ora 13, serialul animat Țup, făcut după seria de cărți Țup a autorului Alex Donovici.
Sursa: Tabu.RO