Tabu
CULTURESlider

Boyan Slat, geniul care a spus că va face Pacificul să se curețe singur

Boyan Slat este un inventator olandez care în anul 2011 și-a propus să curețe oceanele de plastic. Mai exact, acesta a spus că oceanele sunt capabile să se curețe singure și din dragoste pentru ecosistem, geniul și-a dedicat tot timpul pentru a transforma acea idee în realitate.

La doar 16 ani i-a venit o idee strălucită. Se afla în vacanță în Grecia și a rămas surprins să vadă că în apă se afla mai mult plastic decât pești. Olandezul decis să facă un proiect școlar dedicat înțelegerii poluării cu plastic și de ce se credea că este imposibil să cureți oceanele de plastic. Un an mai târziu a venit cu ideea de a folosi un sistem pasiv care să utilizeze curenții oceanici. A prezentat această idee în cadrul conferinței TEDx din Delft în 2012.

În 2013, pe când avea 18 ani, Boyan Slat a renunțat la studiile în Inginerie Aerospațială de la Universitatea Tehnologiei din Delft pentru a se dedica în totalitate curățării oceanelor. În același an a fondat ONG-ul „The Ocean Cleanup” a cărui misiune este aceea de a dezvolta tehnologii care să elimine plasticul din oceane. La scurt timp după, a reușit să strângă aproximativ 2.2 milioane de dolari printr-o campanie de strângere de fonduri la care au donat peste 35.000 de persoane din 160 de țări.

În iunie 2014 The Ocean Cleanup a publicat un studiu de fezabilitate de peste 500 de pagini referitor la potențialul proiectului. Oceanografii Kim Martini și Miriam Goldstein nu au fost însă convinși de fezabilitatea proiectului și au publicat un articol critic ce a fost ulterior preluat și de Popular Science și The Guardian.

Slat nu s-a lăsat însă descurajat de critici și a continuat să testeze și să îmbunătățească conceptul. Startul proiectului va avea loc în vara anului 2018 când va fi lansat primul sistem de „curățare” a oceanului. Alte asemenea sisteme vor fi lansate periodic până în anul 2020, când Boyan estimează că numărul sistemelor va fi suficient. De asemenea Boyan estimează că jumătate din „Marea insulă de gunoi” din Oceanul Pacific va dispărea, cu costuri minime.

The Ocean Cleanup este dezvoltat ca un sistem pasiv, care se deplasează cu ajutorul curenților – la fel ca și plasticul – pentru a-l prinde. Sistemul pasiv al Ocean Cleanup este alcătuit dintr-un flotor cu un ecran solid de dedesubt, concentrând reziduurile și ducându-le la un fel sistem de colectare. Sistemul este „încetinit” de o ancoră aflată la o adâncime de circa 600 m, ceea ce face ca sistemul să se deplaseze mai încet decât plasticul și, prin urmare, să îl prindă.

„Prin folosirea curenților oceanici în avantajul nostru și prin desfășurarea acestor bariere plutitoare în formă de „U” foarte lungi, acesta ar aduna plasticul înainte de a-l scoate. Cu aproximativ 50 de astfel sisteme de curățare a gunoiului, am reuși să curățăm jumătate din marea insulă de gunoi din Pacific în cel puțin 5 ani”, a mărturisit entuziasmat Boyan Slat.

Tânărul inventator urmărește să aibă un Pacific curat, fără nicio urmă de plastic, până în anul 2050. În prezent, 800 de specii sunt amenințate cu dispariția din cauza poluării cu plastic.aceste sisteme care promit să curețe apele sunt deja testate în apele Pacificului unde se află marea insulă de gunoi.

Boyan Slat este unul dintre cei mai apreciați tineri inventatori si antreprenori europeni, până la vârsta de 23 de ani, cât are în prezent, primind numeroase premii printre care se numără Premiul „Campionul Pământului” acordat de Programul de Mediu al Națiunilor Unite și Premiul „Tânărul Antreprenor al anului 2015” acordat de Majestatea Sa Regele Harald al Norvegiei. De asemenea în 2016 a fost inclus pe lista „30 sub 30” a revistei Forbes. În 2017 Reader’s Digest l-a numit pe Boyan Slat „Europeanul Anului”.

 

ARTICOLE SIMILARE

Irina Columbeanu, schimbată total! Cum arată acum fiica fostului milionar Irinel Columbeanu

Andreea Damian

Michelle Obama dezvăluie ce crede regina Elisabeta despre protocolul regal

Andreea Damian

Amal și George Clooney le oferă fanilor șansa să ia masa cu ei, în Italia. Cu o condiție!

Andreea Damian

Decizia luată de Florin Salam după ce a fost ridicat de poliție pentru înșelăciune

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei

realitatea

Tot ce ai nevoie ca să descoperi dragostea este matematica. Dar te ajută ecuațiile să-ți găsești iubirea?

Andreea Damian

Scrie un comentariu