Home > Agenda > Brazilia respinge ajutorul de 22 mil. $ promis de liderii G7: „Acest ajutor este o dovadă de ipocrizie”

Brazilia respinge ajutorul de 22 mil. $ promis de liderii G7: „Acest ajutor este o dovadă de ipocrizie”

pădurea amazoniană

Oficiali brazilieni au anunțat că Guvernul va respinge ajutorul de 22 milioane de dolari promis de liderii marilor puteri ale lumii la summit-ul G7, desfășurat în orașul francez Biarritz.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat, luni, că banii vor fi dați imediat și ar putea fi cheltuiți pe avioane de combatere a incendiilor din pădurea amazoniană.

Brazilia nu a oferit un motiv pentru care refuză banii, transmite The Independent. Însă președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, l-a acuzat, de curând, pe Macron că a adoptat o mentalitate „colonialistă” la summit-ul G7. Șeful de personal al liderului brazilian, Onyx Lorenzoni, a declarat că „apreciem [oferta], dar poate că aceste resurse sunt mai bune pentru reîmpădurirea Europei”. Lorenzoni a mai spus că acest ajutor este o dovadă de ipocrizie după incendiul care a cuprins catedrala Notre-Dame din Paris, în luna aprilie a acestui an. „Macron nu poate evita nici măcar un incendiu previzibil într-o biserică de patrimoniu mondial. Ce intenționează să ne învețe pe noi sau țara noastră?”, a adăugat acesta.

Ministrul Mediului din Brazilia a salutat inițial oferta venită de la liderii G7, precum și un ajutor separat de 10 milioane de lire sterline venit de la Marea Britanie și 9 milioane de lire sterline din Canada. Și alte grupuri și-au oferit sprijinul. Earth Alliance, o nouă fundație de mediu susținută de actorul american Leonardo DiCaprio, s-a angajat să doneze 5 milioane de dolari, afirmând că Amazonia este una dintre „cele mai bune apărări” împotriva schimbărilor climatice.

Se pare că schimbarea de atitudine a avut loc după ce Bolsonaro s-a întâlnit cu miniștrii săi luni. Președintele brazilian, care a susținut anterior, fără dovezi, că ONG-urile ar fi putut declanșa incendiile într-o încercare de a discredita guvernul său, a sugerat că Occidentul încearcă să obțină acces la resursele naturale ale țării sale. „Ajută cineva pe cineva … fără să vrea ceva în schimb? Ce își doresc ei de acolo de atât de mult timp?”, a intrebat Bolsonaro.

Emmanuel Macron a spus că pădurea amazoniană, deși arde în Brazilia, este o problemă mondială, iar mesajul său către președintele Braziliei a fost: „Nu vă putem lăsa să distrugeți totul”. Suveranitatea Braziliei trebuie respectată, a spus el, dar lumea poate ajuta Brazilia să se refacă și să-și construiască economia „respectând echilibrul natural”.

Aproximativ 60% din pădurea Amazoniană se află în Brazilia; vasta pădure se întinde și în Bolivia, Columbia, Venezuela, Ecuador, Guyana Franceză, Guyana, Peru și Surinam.

 

 

Articole asemanatoare
andra
Exclusiv! Andra ar putea colabora cu un solist internațional
Leonardo DiCaprio
DiCaprio, replică pentru președintele Braziliei, care-l acuză că a finanțat incendierea pădurii amazoniene
Amazonia
Cum a ajuns pasiunea pentru articolele din piele să alimenteze incendiile din Amazonia
Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio a donat 5 mil. $ pentru salvarea pădurii amazoniene

Comenteaza acest articol

Brazilia respinge ajutorul de 22 mil. $ promis de liderii G7: „Acest ajutor este o dovadă de ipocrizie”

by Andreea Damian   1 min
0