Home > Lifestyle > Stiri > Bronzul, prêt-à-porter sau prêt-à-jeter?

Bronzul, prêt-à-porter sau prêt-à-jeter?

Culoarea pielii trăda statutul social în Antichitate: pielea albă desemna membrii claselor sociale superioare, în timp ce un ten închis indica munca în aer liber, și deci, apartenența la clasele inferioare. Femeile din Atena și Roma antice își co­-lorau fețele cu vopsea pe bază de plumb sau cu cretă pentru a obține acea paloare speci­fi­că nobilimii vremii. Din nefericire, acest „tratament de înfrumusețare“ avea un preț extrem de ridicat: moartea prin intoxicare lentă cu plumb.

Arsenicul a luat locul plumbului ca înălbitor al tenului la mijlocul secolului al X-lea, dar rezultatul era la fel de fatal. În epoca elisabetană, otrava a fost înlocuită cu tone de pudră, umbrele imense și măști. Abia la începutul secolului al XX-lea, societatea a început să accepte pielea bronzată. Se poate spune că, de fapt, bronzul a fost inventat în 1923. La finalul unei croaziere de la Paris la Cannes, designerul și style icon-ul Coco Chanel a coborât de pe yahtul ducelui de Wellington puternic bronzată

Se pare că Mademoiselle se bronzase accidental, însă presa și lumea modei s-au grăbit să considere bronzul un fa­-shion statement al influentei franțuzoaice. „Cred că e posibil ca ea să fi inventat băile de soare. Pe vremea aceea, ea inventa totul“, a spus mai târziu prințul Jean-Louis de Faucigny-Lucigne. Accidental sau nu, bronzul a devenit un „must“ pentru fashionistele epocii. În anii ’30, Hollywood-ul începe să producă pelicule color și starurile sunt presate să aibă pielea aurie, strălucitoare, imagine ce va fi curând copiată de miile de fani din întreaga lume.

În anii 1950 și ’60, bronzul devine laitmotivul filmelor cu Annette Funicello și Frankie Avalon. Moda bronzului a cuprins și Europa, așa cum o dovedesc filmele din anii ’60 ale celebrului sex-simbol francez, Brigitte Bardot. Anii ’70 reprezintă o adevărată explozie a bronzului. Actorul George Hamilton devine primul Dracula bronzat din istorie în producția din 1979, „Love at First Bite“. Postere cu trupul auriu al Farrahei Fawcett, starul din „Charlie’s Angels“, împodobesc camerele a mii de adolescenți americani, iar vedetele lor masculine sunt Clint Eastwood sau Robert Redford, actori cunoscuți datorită pasiunii lor pentru un bronz perfect.

Două decenii mai târziu, în anii ’90, pielea bronzată depășește pragul de accesoriu și devine simbol. Vedete precum Pamela Anderson, Jennifer Aniston, Madonna, Anastacia, Victoria Beckham, Tom Cruise, Carmen Electra, Britney Spears și, mai târziu, Jessica Alba, Paris Hilton, Nicole Richie sau Lindsay Lohan sunt văzute nebronzate numai dacă filmul în care joacă le cere o asemenea apariție. La începutul secolului XXI, starurile devin tot mai conștiente de efectele negative ale expunerii îndelungate la soare și de legătura dintre aceasta și cancerul de piele. Tenul „de porțelan“ și paloarea pielii ajung, după aproape 100 de ani de „exil“, să recucerească micile și marile ecrane.

Lista frumoaselor cu tenul alb ca zăpada e astăzi la fel de lungă precum cea a celor cu tenul arămiu. Nicole Kidman, Scarlett Johansson, Marcia Cross, Uma Thurman, Kate Beckinsale, Anne Hathaway, Keira Knightly, Christina Ricci, Katie Holmes, Natalie Portman, Liv Tyler sunt câteva dintre vedetele care fac din pielea de culoarea fildeșului un adevărat trade mark. Mai mult chiar, starurile au devenit voci ale campaniilor împotriva cancerului de piele și încearcă să-și sensibilizeze fanii în legătură cu pericolele expunerii la soare.

„Este un oximoron să spui că ai un bronz sănătos“, crede Kristen Bell, starul din „Forgetting Sarah Marshall“ și imaginea unei mărci de autobronzante. Colega ei, Marcia Cross, actrița din „Desperate Housewives“ și promotoarea unei campanii a Societății Americane de Chirurgie Dermatologică, e și mai categorică: „Dacă sunt pe plajă, atunci sunt cea mai îmbrăcată persoană de acolo. Port o rochie lungă și pălărie. Stau tot timpul acoperită. Nu este întotdeauna distractiv, dar știu că asta este pentru binele meu “, spune ea.

Cross are un motiv bine-întemeiat pentru a se proteja: doi dintre membrii familiei sale au fost diagnosticați cu melanom (tumoare malignă a pielii). Să fie acesta începutul sfârșitului pentru bronz? Noua generație de dive imaculate pare să fi pus stăpânire pe Cetatea Filmului. În acest context, vedetele care nu mai sunt în trend își caută scuze. Nicole Richie se lamentează: „Am pielea măslinie, așa că dacă rămân naturală, par verde. Trebuie să mă bronzez.“ Dacă nu aveți aceeași problemă, sfatul meu este să mizați pe „peau naturel“ sezonul acesta. Oricât de paradoxal ar suna, bronzul nu mai este… hot.


1 Response

Comenteaza acest articol

Bronzul, prêt-à-porter sau prêt-à-jeter?

by realitatea   3 min
1