Tabu
Image default
LIFESTYLE

Băuturile dulci reduc stresul și pornirile agresive

Aportul de energie adus de zahăr ajută creierul să menţină controlul asupra impulsurilor şi pornirilor pe care le avem. Astfel, consumând băuturi dulci de genul ceaiului sau limonadei, oameni pot preveni situaţiile neplăcute când au ieşiri nervoase atunci când sunt supuşi unor perioade de stres sau sarcini dificile.

Testul a fost făcut pe un grup de voluntari. Aceştia au fost împărţiţi în două grupe: unii au primit limonadă îndulcită cu zahăr, iar alţii au primit aceeaşi băutură îndulcită cu un surogat. Rezultatele au arătat că cei din primul grup au reacţionat mai bine apoi, când au trebuit să execute diverse sarcini sub presiunea timpului. În plus, fiecare voluntar a trebuit să rezolve mai multe probleme stresante, chiar înainte de a susţine o prezentare. În tot acest timp, cercetătorii care au demarat studiul încercau din răsputeri să îi enerveze şi să îi critice pe participnaţii la studiu.

Persoanele care consumaseră limonada cu zahăr au dovedit în repetate rânduri că îşi păstrau calmul şi că nu prezentau riscul de a ceda nevos şi a deveni agresivi, fie verbal sau fizic. Unul sintre psihologii care s-au ocupat de test a declarat: “Atunci când există riscul să fim provocaţi, când, de exemplu, lucrăm cu un şef dificil, e bine să consumăm o băutură îndulcită înainte de a relaţiona cu acesta. Asta pentru că astfel, ni se inhibă impulsurile agresive. De asemenea, o astfel de băutură la finalul unei zile stresante reduce riscul de a ne vărsa amarul asupra familiei sau a celorlalţi şoferi din trafic.”.

Glucoza din zahăr este necesară creierului pentru ca acesta să-şi poată menține funcţia executivă care include şi abilitatea de a ţine impulsurile sub control. Rezultatul testului dezminte informaţiile existente până acum şi care susţineau că un nivel ridicat de zahăr ar duce la un comportament agresiv.

ARTICOLE SIMILARE

Cornelia Catanga, batuta intr-un restaurant din Bucuresti! A primit un scaun in cap

Soft de inteligență artificială, prea periculos pentru a fi făcut public, spun creatorii săi

Andreea Damian

Fostul soţ al Mihaelei Rădulescu, săltat de poliţişti. Cum arata acesta!

Ziua Păsărilor în Parcul Văcărești, Ovidiu Bufnilă, SOR: vânturelul roșu s-a mutat la bloc

Dora Constantinovici

S-au redeschis cinematografele. Care sunt regulile

Andreea Damian

Vedetele se roaga la Sfantul Nectarie Taumaturgul / Cum a ramas gravida CRISTINA SPATAR

1 comentariu

Băuturile dulci reduc stresul și pornirile agresive | Elodia 21 January 2012 at 12:12

[…] Tabu […]

Răspunde

Scrie un comentariu