Tabu
HEALTH

Cafeaua nu deshidratează și iată de ce

cafeaua

Hidratarea optimă provine din consumul de apă, sucuri și shake-uri, nu de cafea sau ceaiuri. Contrar a ceea ce se știa până acum, cafeaua nu deshidratează.

Desigur, cafeina este un diuretic ușor, adică forțează rinichii să elimine apa și sodiul din organism prin urinare. Prin urmare, e normal să mergi la toaletă după ce bei cafea. Așadar, este perfect logic să ne simțim deshidratați. Nu, conform dr. Daniel Vigil, profesor asociat de medicina familiei la Facultatea de Medicină David Geffen a Universității California, din Los Angeles. „Când beți o ceașcă de cafea sau un pahar de ceai cu gheață, consumați și un pahar de apă”, spune acesta.

Corpul absoarbe pur și simplu mai multe lichide și ce nu mai are nevoie, elimină prin urinare. Cafeina nu dezhidratează atâta timp cât consumați cel puțin 2 litri de apă recomandați de medic.

De fapt, mitul că o cafea ne dezhidratează a fost desființat oficial în 2014, printr-un studiu publicat în PLOS ONE. Pe lângă faptul că este hidratantă, cafeaua are și alte beneficii pentru sănătate deoarece este bogată în antioxidanți, flavonoide și alte elemente chimice de protecție. Consumul moderat de cafea reduce riscul de apariție a diabetului zaharat de tip 2.

Ba mai mult, un studiu recent a constatat că cei care beau o ceașcă de cafea pe zi prezintă cu 12% mai puține șanse să moară din cauza bolilor cardiovasculare, a cancerului, și de boli respiratorii și de rinichi. Riscul de deces din cauza acestor boli este redus cu 18%.

Ceaiul are, de asemenea, o mulțime de proprietăți benefice pentru sănătate. Este bogat în antioxidanți flavonoizi, care pot reduce riscul de cancer. Oferă și beneficii cardiovasculare. Un studiu a constatat că ceaiul verde și ceaiul oolong au redus riscul de hipertensiune arterială, în timp ce un altul a constatat că antioxidanții din ceaiul verde, ceaiul negru și ceaiul oolong ajută la scăderea colesterolului rău, la creșterea colesterolului bun și la îmbunătățirea funcției arterelor.

Iar dacă aveți o durere de cap sau alte simptome după cafeaua de dimineață, probabil că nu este din cauza deshidratării, spune dr. Vigil. S-ar putea să fiți sensibili la cofeină.

ARTICOLE SIMILARE

Soia – un pericol ascuns pentru sanatate

realitatea

Cât timp ne protejează anticorpii de noul coronavirus

Andreea Damian

Femeile care se trezesc devreme sunt mai puțin predispuse la depresie

Andreea Damian

Dieta cu spirulina, suc de Noni si apa alkalina – de la Miranda Kerr, model Victoria’s Secret

realitatea

Ce să faci dacă ți-a apărut o umflătură la încheietura mâinii

Andreea Damian

Obiceiul care îți scurtează viața cu 30 de minute

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu