Tabu
LIFESTYLE

Cafeaua, un prieten necesar

Cafeaua te ajută să fii tânără

Se știe că boabele de cafea conțin sute de compuși care contribuie la sistemul de apărare antioxidant din organism. Rezultatele unor cercetări recente confirmă câteva din beneficiile pentru sănătate semnificative pe care cafeaua le oferă. Studiile arată că pentru un om activ, între 25 și 40 de ani, principala sursă de antioxidanți este ca­feaua pe care o bea zilnic. De ce ai nevoie de antioxidanți?

Oxigenul fără de care nu putem trăi este și o sursă de „necazuri” în viața noas­tră. Există dovezi care arată că, pe măsura trecerii timpului, efectele negative ale oxigenului asupra țesuturilor se accentuează, iar aceasta este principala cauză a procesului de îmbătrâ­nire și a apariției multor altor boli degenerative, incluzând bolile cardiovasculare, cancerul, ca­taracta și bolile degenerative ale sistemului nervos.

Ca să știi de ce trebuie să te ferești, dar în același timp să-ți poți modifica stilul de viață pentru un trai sănătos, află că sursele principale de oxidanți sunt fumul de țigară, poluarea și radiațiile. Teoretic, organismul uman s-a adaptat să facă față oxidanților, dar pe termen lung, el are nevoie de ajutor, plus că factorii care facilitează oxidarea sunt din ce în ce mai bine dezvoltați și atacă tot mai puternic corpul.

Așa se face că, tot mai des, citim în prospectele produselor anti-ageing despre prezența antioxidanților. Ei acționează ca un scut protector împotriva distrugerilor oxidative favorizând inhibarea reacțiilor de oxidare și se numesc vitamina E, vitamina C, ß-Caroten, alte carotenoide, seleniu, acid uric. E nevoie însă de suplimenți de antioxidanți pentru a ajuta organismul în buna sa func­țio­nare. În natură sursele cele mai importante de antioxidanți sunt boabele de soia, vinul roșu, rozmarinul, citricele și alte fructe, ceapa, măslinele și boabele de cafea.

Unele dintre aceste alimente nu au nici o funcție nutrițională cunoscută, dar ele sunt totuși importante pentru sănătatea omului datorită potențialului antioxidant al acestora. Există așadar studii care dovedesc că introducerea cafelei în obiceiurile de consum zilnic aduce beneficii organismului, dar aceste rezultate nu trebuie interpretate ca o necesitate de a crește numărul de cești/căni de cafea consumate zilnic.

Prea multă cafea poate duce la un risc crescut al bolilor de inimă, în cazul persoanelor care sunt sensibile la cofeină. Pe de altă parte, cei cu probleme de tensiune ar trebui să consume diferit cafea față de cei fără astfel de probleme. Cercetătorii de la Universitatea din Atena au publicat în 2005 un studiu realizat pe un eșantion reprezentativ conform căruia cei care au probleme de tensiune (mai mare decât cea standard) se simt mult mai bine după consumarea cafelei.

Ei au stabilit chiar că pentru aceste cazuri este indicată consumarea a trei cești de cafea zilnic. Dar aici intervine unitatea de măsură, care ține cont de cultura locală: cât de mare e cana/ceașca din care se bea cafea în țara ta, pentru ca să știi câtă cafea e bună pentru tine.

Cafeaua îți stimulează activitatea cerebrală

Ok, ai băut cafea în nopțile în care învățai pentru examene pentru că știi că te ține trează, dar ceea ce nu știi este că există studii care arată că o cantitate de cafea corespunzătoare pentru organismul tău poate fi și un stimulent mental. Totul depinde de nivelul tău de activitate mentală și fizică. Atunci când studiul/exercițiul este plictisitor sau nemotivant, cafeina din cafea, care acționează ca un stimulent, îți poate da energia să studiezi.

Aceleași studii arată că și memoria este influențată de consumul de cafea. De obicei, aceasta are efect asupra memoriei de scurtă durată și asupra memoriei de lucru, atunci când se lucrează cu o cantitate normală de informații. Atunci când lucrezi cu cantități uriașe de informații, cafeaua nu ajută memoria. Pentru a beneficia optim de efectele cafelei trebuie însă să ții cont de bioritmul tău.

Dacă ești genul de tip activ dimineața, atunci cafeaua are cele mai bune efecte seara. Pentru cei care sunt activi seara, efectele cafelei se simt cel mai bine dimineața. Atenție însă, nu este valabilă regula cu cât mai multă cafea, cu atât mai bine. Tu știi cel mai bine care este cantitatea de cafea care te face să te simți bine. Dacă bei mai mult de atât, va rezulta un exces ale cărui efecte te pot împiedica să înveți sau să fii atent.

Cafeaua îți îmbunătățește performanțele fizice

Exercițiul fizic are un rol important în viețile noastre, indiferent dacă face parte dintr-o dietă de întreținere, însoțește educația copiilor sau face parte din rutina unor atleți de nivel olimpic. Cafeina e unul dintre sti-mulenții naturali produși de frunzele, semințele, fructele sau rădăcinile unor plante. Sursele de cafeină din alimentația obișnuită sunt cafeaua, ceaiul, ciocolata etc.

Deși mecanismul prin care cafeina îmbunătățește performanța fizică nu este în totalitate înțeles, există suficiente dovezi provenite din cercetare care explică efectul de stimulare al cafeinei. Cantitatea optimă de cafea pe care trebuie să o bei ca să simți efectele benefice este relativ mică. Chiar mai puțin de 90 mg de cafeină, cantitate care se regăsește într-o cană mare de cafea solubilă, poate avea efecte substanțiale asupra performanțelor fizice.

Ce trebuie să mai știi despre cafea

Datorită versatilității sale, cafeaua solubilă (ceea ce popular se numește nes, ca o prescurtare de la compania care a inventat acest produs: Nestle – Nescafe) este cea mai la modă dintre produsele obținute din boabele de cafea. În ciuda primului gând, că acest gen de cafea este sintetic, cafeaua solubilă Nescafe este realizată din boabe de cafea, la fel ca și cafeaua obișnuită doar că, printr-un procedeu de condensare – răcire-încălzire – sunt extrase esențele din boabele de cafea pentru a fi transformate în „praf”. Obiceiurile noastre de consum în ceea ce privește cafeaua, în special cafeaua solubilă, sunt puțin greșite. Pentru o cană de cafea (formatul celebrei căni Nescafe) nu e necesar să folosești mai mult de o linguriță de cafea.

ARTICOLE SIMILARE

Cum sa iti securizezi casa, cand pleci in vacanta

realitatea

Cum sa spui NU

realitatea

Indignare masivă după ce o americancă a vânat și ucis o girafă rară în Africa de Sud

realitatea

KLAUS IOHANNIS despre sotia sa, CARMEN, in TABU!

Drama lui Andi Moisescu! Nu stie ce s-a intamplat cu tatal lui, care l-a parasit cand era mic!

Meghan Markle a îmbrăcat rochia de mireasă cu o lună înainte de nunta cu Harry

Andreea Damian

Scrie un comentariu