Tabu
LIFESTYLESlider

Cafeaua va deveni produs de lux din cauza schimbărilor climatice

Efectele nocive ale schimbărilor climatice au impact negativ asupra producției de cafea, atât de mult încât băutura ar putea deveni în curând un produs de lux, a avertizat Fairtrade.

Temperaturile extreme, umiditatea crescută și dăunătorii au un impact asupra sănătății și calității boabelor Arabica din Peru, spun experții. Acest lucru, însoțit de faptul că nu există un teren adecvat pentru culturi  – experții prevăd că până la jumătate din pământul folosit în prezent pentru cultivarea cafelei va deveni inutilizabil până în 2050.

Dacă fermierii de cafea nu vor fi sprijinițu, calitatea cafelei ar scădea, iar cantitățile mici de producție ar putea determina prețurile să crească. „Deși în prezent vânzările de cafea au crescut și este un produs foarte popular, cred că dacă nu investim acum, cafeaua ar putea deveni un produs de lux pe termen lung”, spune Catherine David, reprezentant al ONG-ului Fairtrade.

În Tarapoto, un oraș comercial din nordul statului Peru, culturile de cafea au fost distruse de catastrofele naturale, iar fermierii au început să cultive din nou plante de coca (Erythroxylum coca), materia primă pentru cocaină. Și în Norandino precipitațiile au afectat culturile de cafea.

Pe lângă asta, o ciupercă neînțeleasă de cercetători afectează culturile de cafea din America Latină. Boala este provocată de ciuperca Hemileia vastatrix care slăbește randamentul plantei. În unele cazuri, poate distruge o întreagă cultură pentru câțiva ani buni. Aceeași ciupercă ar fi fost responsabilă pentru prăbușirea industriei de cafea din Sri Lanka de la sfârșitul anilor 1800.

Boala „rugina cafelei” a fost agravată de schimbările climatice și provoacă distrugerea sau pierderea frunzelor plantei. În America Centrală, 70% din ferme au fost afectate de această boală, ceea ce a produs daune de 3,2 miliarde de dolari și pierderi de job-uri, potrivit Universității Purdue. Arabica, care reprezintă aproximativ 75% din producția globală de cafea, este vulnerabilă în mod special la acest patogen. Din păcate, oamenii de știință nu știu prea multe despre ciupercă.

1 octombrie, Ziua Internațională a cafelei

Ziua internaţională a cafelei se sărbătoreşte pe 1 octombrie din 2015, când Organizaţia Internaţională a Cafelei a lansat evenimentul la Milano. Evenimentul promovează şi sărbătoreşte cafeaua atrăgând atenţia asupra exploatării responsabile a acestui produs.

Nu mai puţin de 400 de miliarde de ceşti de cafea se estimează că se consumă anual în lume. Peste 50 de ţări produc preţioasele boabe în America de Sud şi Centrală, în Asia, Africa şi Caraibe. În medie, o persoană care bea cafea consumă aproximativ trei ceşti şi jumătate pe zi din băutura preferată.

În România consumul de cafea este de 2 kg de persoană pe an, mai mic decât media europeană, de aproximativ 3 kg/an.

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Zodii care nu suportă criticile. Se simt atacate

Andreea Damian

A bea sau a nu bea. Apă.

realitatea

Trecutul tenebros al lui Ionel Emanuel Oproiu, vătaf pe moșia statului român: legături fierbinți cu o subalternă

Tabu Tabu

Cineva a surprins frumusețea terenurilor agricole englezești în ceea ce se numește broderie aeriană

realitatea

Vezi prin ce exercitii fizice se mentine Rihanna

realitatea

Cine le va îmbrăca pe Camilla și Kate Middleton la încoronarea regelui Charles

Andreea Damian

Scrie un comentariu