Tabu
HEALTH Slider

Canada devine a doua țară care legalizează marijuana în scopuri recreaționale

Prima doză de canabis în scopuri recreaționale care a fost cumpărată legal în Canada a fost achiziționată la miezul nopții trecute, la una dintre cozile de sute de oameni care s-au strâns pentru acest moment.

Canada a devenit astfel a doua țară după Uruguay care legalizează posesia și utilizarea de canabis în scop recreațional. Marijuana medicală era deja legală în țară încă din 2001. Rămân de rezolvat câteva probleme, inclusiv cea a disponibilității forțelor de ordine de a aborda șoferii care conduc în urma utilizării marijuanei.

Provinciile și orașele canadiene se pregătesc de luni de zile pentru încetarea oficială a interzicerii canabisului. Există o serie de analiști care prevăd o criză a marijuanei în scopuri recreaționale în primul an de legalizare, deoarece producția nu e atât de mare încât să poată răspunde cererii. Ontario, provincia cea mai populata din Canada, va începe să deschidă magazinele speciale doar în primăvara anului viitor, însă locuitorii vor putea comanda online canabisul până atunci. British Columbia, una dintre provinciile cu cea mai mare rată a consumului de canabis, va avea doar un magazin legal deschis în ziua de miercuri a fiecărei săptămâni. Până când locațiile de comerț cu amănuntul vor fi disponibile la scară largă, unii comercianți cu amănuntul care nu au licență vor putea să vândă.

Totuși, există și niște sancțiuni pentru anumite infracțiuni și ele sunt grave. Vânzarea drogurilor către un minor se poate pedepsi cu închisoare pe o perioadă de până la 14 ani. Unii critici spun că sancțiunile sunt prea dure și nu sunt proporționale cu legile similare, cum ar fi cele care vizează vânzarea de alcool către minori.

Fumatul legal al marijuanei a fost un subiect foarte dezbătut de câteva luni în Canada, guvernul și companiile pregătindu-se serios pentru ziua de 17 octombrie. Odată cu tendințele globale care se îndepărtează de o interdicție strictă de canabis, lumea va urmări acest experiment național în domeniul liberalizării drogurilor. Se va vedea dacă această legalizare va fi o măsură de succes – dacă legalizarea va fi o victorie pentru premierul Justin Trudeau înainte de alegerile federale din 2019. Lumea spune că totul depinde de îndeplinirea obiectivelor sale declarate: restricționarea accesului drogului la tineret – care se numără printre cei mai mari utilizatori din Canada – reducerea greutății legilor privind canabisul și subcotarea pieței negre de vânzare a marijuanei. Dacă rezultatele acestei legalizări vor fi pozitive, alte țări ar putea fi dispuse să urmeze exemplul Canadei.

Legalizarea îndeplinește o promisiune de campanie din 2015 a primului ministru Justin Trudeau, liderul partidului de guvernământ. Primul-ministru a susținut că legile vechi care incriminează utilizarea drogurilor au fost ineficiente, având în vedere că canadienii sunt încă printre cei mai mari consumatori din lume. Guvernul federal preconizează că va obține 400 de milioane de dolari pe an venituri fiscale din vânzarea canabisului. Canada a pășit deci începând cu azi pe urmele Uruguayului, care a devenit prima țară din lume care a legalizat vânzarea de canabis pentru uz recreațional în 2013. O serie de state americane au votat, de asemenea, pentru a pune capăt interdicției. Marijuana medicală câștigă teren și în multe țări europene. Portugalia și Olanda au decriminalizat drogul.

Curtea Supremă din Africa de Sud a legalizat utilizarea de canabis de către adulți în locuri private în septembrie, deși vânzarea medicamentului rămâne o crimă. În aprilie, Zimbabwe a devenit a doua țară din Africa, după Lesotho, care a legalizat folosirea marijuanei în scopuri medicale.

ARTICOLE SIMILARE

Restaurantul care îi taxează în plus pe clienții care nu mănâncă tot din farfurie

Andreea Damian

Consecințele înfiorătoare ale consumului de energizante, dezvăluite într-un nou studiu

Andreea Damian

Fondatorul Amazon, divorț de 137 de miliarde de dolari

Andreea Damian

Evită neapărat aceste uleiuri pentru ten! Provoacă acnee și înfundă porii

Andreea Damian

Gucci își ia revanșa după acuzațiile de rasism. Este cea mai inteligentă mișcare a brandului de modă

Andreea Damian

Fostă fată Bond, infectată cu coronavirus

Andreea Damian

Scrie un comentariu