Tabu
LIFE & LOVESlider

Când au avut loc primele relații sexuale ale omului

Istoria noastră evolutivă este plină de detalii științifice despre sexul între specii. Diferite specii umane par să se fi amestecat și să se fi împerecheat mult mai devreme decât au realizat anterior antropologii. Neanderthalii se împerecheau cu oamenii moderni. Homo sapiens au făcut sex cu Denisovanii.

Cu 700.000 de ani în urmă, potrivit unui nou studiu, o populație de oameni antici se împerechea cu o populație distinctă, necunoscută, care se despărțise de alte specii umane cu cel puțin 1 milion de ani înainte. „Aceasta continuă povestea pe care am văzut-o în studiile de-a lungul ultimului deceniu: există multe mai multe relații între o mulțime de populații umane decât știam până acum”, Alan Rodgers, antropolog și autorul principal al noului studiu, potrivit Business Insider. Conform cercetărilor echipei sale, publicată în revista Science Advances, partidele de împerechere între specii au avut loc în Eurasia. Analiza, care a comparat ADN-ul de la neanderthali, Denisovans și oameni moderni din Europa și Africa, oferă o credință suplimentară ideii că genele strămoșilor noștri (și ale noastre) provin din surse numeroase.

Cea mai veche partidă de împerechere

Când geneticienii au terminat secvențializarea genomului neanderthalilor în 2010, au realizat că neanderthalii s-au înrudit cu oamenii moderni cu 40000 – 60000 de ani în urmă. Apoi, un studiu din 2018 a dezvăluit că Denisovans – specie care a dispărut în urmă cu aproximativ 50000 de ani – a transmis o parte din genele lor către Homo sapiens.

Dar evenimentul pe care l-au găsit Rodgers și colegii săi a fost cu mult mai vechi. În acest caz, un grup de oameni care au avut strămoși atât din neandertali, cât și din Denisovani (autorii studiului i-au poreclit „neandersovani”) s-au înrudit cu speciile lor predecesoare în urmă cu aproximativ 744000 de ani. Acești predecesori, la rândul lor, făceau parte dintr-un grup „superarhaic” din Eurasia, care avea între 20.000 și 50.000 de oameni. O implicație majoră a studiului este, așadar, că populațiile umane au migrat din Africa în Eurasia de trei ori în lunga noastră istorie evolutivă: odată cu 1,9 milioane de ani în urmă, din nou cu 700000 de ani în urmă, și apoi cu o ultimă dată în urmă cu 50000 de ani.

Prima dintre aceste valuri a implicat „superarhaicele”. Apoi, neandersovenii au urmat acum 700.000 de ani; probabil că s-au separat de descendența umană modernă înainte de a migra spre nord, sugerează studiul. Pe măsură ce cel de-al doilea val de strămoși s-a mutat în Eurasia, au scris cercetătorii, probabil că „s-au înrudit cu eurasienii indigeni, i-au înlocuit în mare parte și s-au separat în subpopulații estice și occidentale – Denisovani și neandertali”. Apoi, multe sute de mii de ani mai târziu, oamenii moderni au părăsit Africa, împerechindu-se cu neandertalii – și, eventual, cu Denisovani, de asemenea – pe măsură ce s-au răspândit prin Eurasia.

ARTICOLE SIMILARE

Secretul absolut al vieții de familie a lui Vladimir Putin

Andreea Damian

Când se deschide Târgul de Crăciun de la Sibiu și din Capitală

Andreea Damian

Star Wars: Gest făcut de Disney după scena cu primul sărut între persoane de acelaşi sex

Andreea Damian

Despartiri subite din lumea vedetelor

realitatea

Paris ⎪ Concert de Revelion în realitate augmentată

Ciocîrlan

Fitoterapie: trei plante pentru stimularea sistemului imunitar

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu