Tabu
LIFESTYLESlider

Cand spun “istorie” si “natura”, ma gandesc la Galati…

Mi-ar placea ca intr-una din zilele in care navighez fara vreun scop precis pe Internet sa gasesc un articol despre un oras din Romania publicat pe un site strain. Romania nu e o tara bogata din punct de vedere financiar, insa este miliardara in peisaje frumoase, traditii si locuri care iti taie respiratia. Din pacate, unele orase nu sunt apreciate la adevarata lor valoare din cauza mai multor factori asupra carora nu vom insista acum.

Majoritatea dintre noi a auzit despre orasul Galati macar o data in viata sau a trecut prin el la un moment dat. Fiind situat in partea de Sud-Est a Romaniei, la granita cu Republica Moldova, Galati este unul dintre cele mai frumoase orase din tara, oras care poate imbina perfect natura cu istoria, noul cu vechiul, in care te poti relaxa ori distra. Cu toate acestea, nu este un oras extrem de popular sau de mediatizat.

Oglinda trecutului…

Persoanele interesate de istoria stramosilor nostri pot avea ocazia sa viziteze in judetul Galati Castrul Roman de la Tirighina-Barbosi. In acest loc s-au facut numeroase cercetari si s-a descoperit faptul ca pe inaltimea Tirighina se gasea  cu mult timp in urma o cetatuie dacica, care fusese intarita cu un val de pamant. Monedele gasite arata faptul ca cetatuia dateaza din secolul I i.e.n. In ciuda faptului ca reprezinta un punct de mare interes si apare pe lista monumentelor istorice mentinuta si actualizata periodic de catre Minsterul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National din Romania, locul nu este amenajat, ci dimpotriva, se afla in paragina.

Daca sunteti pasionati de istoria mai recenta si vreti sa faceti un salt inapoi in timp, este musai sa treceti prin Galati si sa vizitati una dintre casele memoriale ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Casa pastreaza cateva obiecte persoanele ale voievodului si nu numai, tot aici pot fi gasite si lucruri care au apartinut sotiei sale, Elena Cuza, si prim-ministrului Mihail Kogalniceanu. Casa poate fi vizitata contra unei sume accesibile tuturor.

Tot in Galati puteti vizita, de data aceasta fara achitarea vreunei sume, Cladirea Garii Fluviale, cunoscuta si sub denumirea de Palatul Navigatiei. Aceasta este singura cladire din Romania construita in jurul unui schelet monolit din beton armat, fiind inscrisa si in lista monumentelor istorice.

Daca sunteti in trecere prin Galati si aveti cateva minute libere, este recomandat sa treceti sa vizitati si Palatul Postei, locatia ce mai adaposteste si astazi Posta Centrala.

Fauna si flora in miniatura

In cazul in care istoria nu reprezinta un subiect captivant pentru dvs. si nici nu doriti sa vizitati cladiri cu un trecut interesant, in Galati puteti merge la Rezervatia si Gradina Zoologica Garboavele. Acestea sunt situate in partea de Nord a orasului, includ numeroase specii de animale (lei, tigri, lupi, maimute) si ofera pasionatilor de echitatie sansa de a practica acest sport sub supravegherea unui instructor.

Gradina botanica reprezinta o alta atractie turistica destinata iubitorilor de natura, care este inclusa in Complexul Muzeal Stiintele Naturii si domina malul stang al Dunarii. Gradina botanica gazduieste nenumarate specii de plante (cactusi, euforbii, palmieri, crotoni, begonii) si, cel mai interesant, include o replica a unei gradini japoneze.

Daca doriti doar sa faceti o plimbare linistita in Galati, printre recomandarile noastre se numara: Parcul Municipal Mihai Eminescu, Parcul Carol I, Parcul Closca sau Parcul Liberatii.

Personalitati marcante nascute in Galati

Una dintre personalitatile importante ce s-au nascut in Galati este Anghel Saligny. Nascut la data de 19 aprilie 1854, acesta este considerat unul dintre pionierii tehnicii mondiale in proiectarea si constructia podurilor si silozurilor cu structura metalica.

Alexandru Ioan Cuza a fost parcalab al Galatiului, primul domn al Romaniei ales in 1859, la fel si Costache Negri.

Alexandru Cernat, politicianul si  generalul care a condus armatele romane la Plevna, s-a nascut, de asemenea, in Galati.

Legende urbane sau dorinta de senzational?

Orasul Galati ascunde si o parte nevazuta, umbrita de fantomele trecutului si pusa sub semnul intrebarii de catre oameni.

In ciuda faptului ca nu se poate dovedi daca oamenii au inventat aceste povesti din dorinta de senzational sau ele chiar s-au petrecut, legendele persista si astazi pe buzelor galatenilor.

Printre cele mai faimoase legende se numara: povestea macelarului psihopat care ar fi ucis mai multi oameni si i-ar fi ascuns in pivnita si legenda miresei fara cap, care inca bantuie cimitirul Eternitatea. Ei bine, cea mai interesanta poveste ramane ce a  carciumarului de la carciuma „Mos Anghel” din satul Baldovinesti, care si-ar fi ucis sotia din gelozie, apoi ar fi ingropat-o in zidul locatiei. Ulterior, se presupune ca acesta s-ar fi sinucis. Desi scenariul pare desprins din povestea mesterului Manole si a Anei, se pare ca exista o urma de adevar, caci, dupa ce carciuma a fost daramata complet, in zid a fost gasit scheletul unei femei. Destul de straniu, nu e asa?

Asadar, Galati este un oras care imbina  perfect prezentul cu trecutul si ofera o gama larga de locuri in care va puteti gasi linistea sau delecta privirea.

ARTICOLE SIMILARE

Tina Turner spune că nu știe dacă îl poate ierta pe Ike „pentru tot ce mi-a făcut”

realitatea

Una dintre cele mai sexy cantarete de la noi, CHEALA din cauza cancerului

Legătura secretă dintre Prințul Philip și Regele Mihai. Imagini inedite cu cei doi!

Andreea Damian

OANA CUZINO vorbeste deschis despre divortul ei!

realitatea

Cătălin Botezatu şi-a pus la cale înmormântarea! “Va exista şi un dress-code!”

Ce exerciții să faci pentru a nu-ți pierde memoria în era digitală

realitatea

Scrie un comentariu