Home > Agenda > Festivalul de la CANNES: Filmul despre lesbiene ia Palme d’Or!

Festivalul de la CANNES: Filmul despre lesbiene ia Palme d’Or!

Decizie istorica a juriului festivalului de film de la Cannes: un film despre lesbiene, explicit sexual, narand povestea unei adolescente seduse de o femeie mai matura, castiga marele premiu – Palme d’Or! Juriul editiei cu numarul 66 a fost prezidat de Steven Spielberg si l-a avut in coimponenta pe regizorul roman Cristian Mungiu, multiplu laureat la Cannes la randul sau. Regizorul tunisian- Abdellatif Kechiche, care le-a distribuit pe actritele Adele Exarchopoulos si Lea Seydoux, a realizat o “drama gay romantica” (conform Variety) in “La vie d’Adele” (“Blue is the Warmest Colour”).

“La vie d’Adele”, care a şocat prin scenele grafice de sex între două femei, a câştigat şi premiul criticii de specialitate FIPRESCI, pe Croazetă, sâmbătă. Cea care i-a înmânat marele trofeu regizorului a fost actriţa Uma Thurman. Kechiche a dedicat acest premiu, printre altele, revoluţiei tunisiene.

Ceremonia de decernare a premiilor de duminică seara a fost prezentată de actriţa Audrey Tautou. Juriul competiţiei oficiale de anul acesta a fost format din Steven Spielberg (preşedinte), Nicole Kidman, Ang Lee, Cristian Mungiu, Christoph Waltz, Daniel Auteuil, Vidya Balan, Naomi Kawase, Lynne Ramsay.

Premiile de interpretare feminine si masculine au revenit actorilor Berenice Bejo si Bruce Dern.
Studentul român Tudor Cristian Jurgiu a primit vineri, la Festivalul de Film de la Cannes, Premiul III la secţiunea Cinéfondation, pentru scurtmetrajul “În acvariu”, distincţia fiind acordată la egalitate cu slovacul Matus Vizar.
“În acvariu” pornește de la mai multe întâmplări reale și urmărește un cuplu care trece prin diferite faze. Filmul a fost produs de UNATC și îi are în distribuție pe Maria Mitu și Ionuț Vișan. Tudor Cristian Jurgiu este cunoscut și pentru scurtmetrajul “Nunta lui Oli”, scris și regizat de acesta în 2009.

Articole asemanatoare
Machiaj pas cu pas – Georgia May Jagger la Festivalul de Film de la Cannes

Comenteaza acest articol

Festivalul de la CANNES: Filmul despre lesbiene ia Palme d’Or!

by realitatea   1 min
0