Tabu
Image default
CULTURE Slider

Cântecul uneia dintre cele mai rare balene de pe planetă, înregistrat pentru prima dată. VIDEO

Mai există doar aproximativ 30 de balene în Pacificul de Nord, după ce numărul lor s-a redus drastic în urma pescuitului agresiv. Oamenii de ştiinţă au înregistrat, pentru prima oară, cântecul uneia dintre cele mai rare specii de balene de pe Pământ. Este foarte posibil ca masculul să fi cântat un cântec de împerechere, în încercarea de a găsi o parteneră.

Cercetătorii de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) au folosit dispozitive acustice amortizate pentru a capta sunetele repetate făcute de balenele de sex masculin din nordul Oceanului Pacific. Biologii marini au detectat patru cântece distincte pe parcursul a opt ani, în cinci locații din Marea Bering, în apropiere de coasta Alaskăi.

Balena cu cocoașă, balena de Groenlanda și alte specii de balene sunt cunoscute pentru cântecele lor, dar în timpul unei cercetări efectuate în 2010, experții NOAA în domeniul pescuitului au remarcat modele ciudate de sunet însă nu şi-au putut da seama de la ce specii de balene provin, a spus Jessica Crance de la NOAA al Centrului Ştiinţific al Pescuitului din Alaska.

Cercetătorii au analizat datele pe termen lung de la aparatele de înregistrare acustică și au notat repetiția modelelor de sunet. Au urmat șapte ani de frustrare, a spus Crance, pentru că nu au putut confirma niciodată că sunetele provin de la balenele japoneze (Eubalaena japonica). Au făcut descoperirea în 2017. Crance și echipa ei au auzit una dintre melodiile „cântate” de balenă în timp real de la dispozitivele acustice de pe geamanduri. S-au convins că e vorba de o balenă japoneză după ce au analizat o serie de date acustice mai vechi, iar apoi au şi zărit animalul, într-o expediţie de explorare.

Specia a fost numită de experți „balenele bune” (right whales) datorită naturii lor docile. Balenele japoneze sunt destul de vorbăreţe, emiţând chemări de tip rafală (gunshots), însă ceea ce iese în evidenţă în privinţa acestui nou tipar de sunete este caracterul repetitiv „intervalul între rafale şi numărul lor”, explică cercetătoarea. Pentru a fi un cântec, sunetele trebuie să conțină șiruri de unități modelate ritmic, produse într-o manieră consecventă, pentru a forma modele ușor de recunoscut, a scris Crance într-o lucrare pentru Jurnalul Societății Acustice a Americii.

 

ARTICOLE SIMILARE

O nouă nuanță de păr va fi pe val în sezonul rece

Andreea Damian

Noi confirmari pentru Kings On Ice Olympic Gala

Cum arată și cu ce se ocupă acum Ana, fosta soție a lui Alex Velea

Andreea Damian

Mihai Petre și-a închis afacerea pe care o avea din cauza coronavirusului

Tabu Tabu

POSTER X POEM ⎥ Poezia ilustrată invadează capitala

Ciocîrlan

Brian May, chitaristul trupei Queen, în stare gravă la spital

Andreea Damian

1 comentariu

Cântecul uneia dintre cele mai rare balene de pe Planetă, înregistrat pentru prima dată - Ziare pe Net 21 June 2019 at 14:11

[…] Cântecul uneia dintre cele mai rare balene de pe Planetă, pe TABU.RO […]

Răspunde

Scrie un comentariu