Tabu
HEALTH

Care este cel mai sănătos meniu de post

Nutriționistul Mihaela Bilic a dezvăluit pe pagina personală de Facebook cum să facem să avem cel mai sănătos meniu de post. Acesta este bazat pe legume, verdețuri, fructe și pe mâncăruri făcute acasă, pentru că, spune Bilic, astfel preparatele țin de foame și au și puține calorii. 

Pe rețeaua de socializare, nutriționista a pornit în prezentarea meniului său sănătos cu o recomandare: „decât să ne îngrășăm în post, mai bine nu ținem post”.

Ce greșeli trebuie evitate în post?

„În primul rând aveți grijă la cantitate – să ții post înseamnă să-ți fie foame. Mâncarea de post trebuie să fie simplă, cat mai puțin procesată și prelucrată. Ciorbe și tocane de legume, ghiveci, fasole și cartofi, orez, pâine și mămăligă- astea sunt mâncăruri de post, nu șnițel de soia, brânză și deserturi vegane.Și dacă tot am amintit desertul, e o greșeală să consumăm zahăr în post! Atenție și la ulei: doar 10 zile din Postul Paștelui avem dezlegare la ulei. Toate alimentele prăjite sunt greu de digerat și au multe calorii, iar uleiul de floarea-soarelui este bogat în acizi grași omega 6 cu efect pro inflamator și are 100cal/lingură!”.

În post senzația de foame e mai mare

„În post senzația de foame e mai mare, fără proteine animale e greu să ne săturăm. Există riscul să mâncăm prea multe făinoase combinate cu ulei vegetal, adică fix ingredientele care îngrașă cel mai tare. Produsele de patiserie, pastele, orezul și toate ronțăielile sărate (sticksuri, chipsuri, covrigei) de post sunt pline de calorii. La fel și semințele, nucile, migdalele, alunele, avocado, măsline- în medie 500cal/100g!”. 

Mâncat rar și puțin, asta înseamnă post!

„În post lumea se îngrașă pentru că mănâncă pe săturate făinoase pline de grăsime. Ca să slăbim în post, meniul trebuie să fie bazat pe legume, verdețuri și crudități, ciorbă de zarzavat, tocană și ghiveci- toate făcute cu un strop de ulei. Fără produse de patiserie/cofetărie de post, fără zahăr, fără gustări sănătoase cu oleaginoase, fără sucuri de fructe. Mâncat rar și puțin, asta înseamnă post!”.

Care sunt preparatele sănătoase de post?

„Ciorbă de lobodă sau de cartofi, mâncare de urzici cu mămăligă, salată orientală, ghiveci de legume, tocăniță de cartofi sau mazăre cu mărar, pilaf cu ciuperci sau cu praz…adică tot felul de bunătăți. Secretul stă în cantitate!Iată și exemplu de meniu: legume proaspete (gulie, morcov, ridichi, ardei gras) cu humus sau fasole bătută ca și gustare, ciorbă din legume care ține burta plină cu puține calorii, ciuperci la cuptor ca fel principal, ciocolată neagră pentru pofta de dulce, popcorn și pufuleți pentru ronțăit. Legumele proaspete sunt pline de fibre și apă, pot fi mâncate fără limită de cantitate!”. 

Decât să ne îngrășăm în post, mai bine nu ținem post!

„Dacă am exagerat cu mâncarea și ne-am îngrășat în post nu există o soluție miraculoasă care să șteargă kilogramele în plus fără restricții alimentare. Decât să ne îngrășăm în post, mai bine nu ținem post! Kilogramele de grăsime dobândite din făină cu ulei sunt nesănătoase și pentru organism și pentru siluetă.O dietă echilibrată și moderată cantitativ este mai bună decât o perioadă de post în care să ne săturăm cu produse vegetale de proastă calitate și pline de calorii!”.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Nu mai arunca niciodată coaja de pepene! Beneficii uimitoare pentru sănătate

Andreea Damian

De ce este greșit să folosim telefonul mobil pe post de ceas deșteptător

Andreea Damian

Exerciții fizice care afectează perineul și te expun la incontinență urinară

Andreea Damian

Mici bucurii cu Cipi Stevia Zero Calorii!

realitatea

Cum se face supa de usturoi? Te poate scăpa de răceli în sezonul rece

Andreea Damian

Ce este „sindromul feței goale” și cum ne afectează sănătatea

Andreea Damian

Scrie un comentariu