Tabu
Image default
HEALTH Slider

Carnea albă, la fel de nocivă ca cea roșie, susțin cercetătorii

Carnea roșie și carnea albă sunt la fel de nocive din perspectiva colesterolului, susţine un studiu publicat marți în American Journal of Clinical Nutrition. Convingerea generală că este mai puțin dăunător inimii consumul de carne albă rămâne valabilă, dar acest lucru mai trebuie cercetat, spun oamenii de știință de la Universitățile California și din San Francisco.

Studiul a constatat că, atunci când vorbim de cantităţi ridicate, atât consumul de carne roșie, cât și consumul e carne albă de pui pot duce la o creștere semnificativă mai mare a colesterolului, comparativ cu creșterea produsă de consumul similar cantitativ de proteine vegetale. Efectul a fost observat indiferent de conţinutul de grăsimi saturate din alimentaţie.

Este binecunoscut faptul că grăsimile saturate măresc concentrația de LDL sau colesterol „rău” în sânge și dacă această substanță dăunătoare se acumulează în artere, rezultatul ar putea fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Grăsimile saturate, majoritatea provin din surse animale, includ untul, grăsimea din carne de vită și de la pielea de pasăre.

Consumul de carne roșie a devenit tot mai nepopular în ultimele decenii din cauza îngrijorărilor privind asocierea lui cu creșterea riscului de boli cardiovasculare. Recomandările guvernamentale internaţionale au încurajat consumul de pui carne de pui ca o alternativă mai sănătoasă la carnea roșie. Până acum însă nu a existat nicio evaluare comparativă a efectelor în urma consumul de carne roșie, carne albă și proteine din legume asupra colesterolului din sânge.

Proteinele care nu provin din carne, ci din legume, lactate sau leguminoase, au cele mai mari beneficii în scăderea colesterolului.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, dimensiunea particulelor de colesterol. S-a crezut că particulele mari de colesterol nu contribuie la apariția riscului de ateroscleroză (întărirea arterelor) mai mult decât particulele mici, dar cercetările recente sugerează că atât particulele mici de colesterol, cât și cele mari, sunt asociate cu apariția aterosclerozei.

Studiul nu a arătat diferențe semnificative între concentrațiile de particule LDL mari, medii și mici în sângele participanților, între consumul de carne roșie și cel de carne albă. Cu toate acestea, o dietă bogată în grăsimi saturate a fost asociată cu o concentrație mai mare de particule LDL mari, deși nu a fost observată nicio asociere în ceea ce privește particulele mici sau medii.

 

ARTICOLE SIMILARE

Cum se autosusține transportul public în Hong Kong. Și mai face și profit

realitatea

Un site pentru adulți lansează „cel mai murdar porno” pentru a elimina deșeurile de plastic din oceane

Andreea Damian

Aceşti pantofi sport sunt confecționaţi din zaț de cafea

Andreea Damian

5 sfaturi pentru aplicarea machiajului ca să arăți mai tânără

Andreea Damian

Europenii consumă resurse naturale care aparţin generaţiilor viitoare, potrivit unui raport WWF

Andreea Damian

Campanie controversată: Degetul arătător ridicat pentru toți cei fără mască

Tabu Tabu

2 comentarii

Carnea albă, la fel de nocivă precum cea roșie - Stiri eZZ 6 June 2019 at 15:48

[…] Carnea albă, la fel de nocivă precum cea roșie, pe TABU.RO […]

Răspunde
STUDEIU: Carnea albă, la fel de nocivă ca cea roșie | fapt.md 6 June 2019 at 20:11

[…] Este binecunoscut faptul că grăsimile saturate măresc concentrația de LDL sau colesterol „rău” în sânge și dacă această substanță dăunătoare se acumulează în artere, rezultatul ar putea fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Grăsimile saturate, majoritatea provin din surse animale, includ untul, grăsimea din carne de vită și de la pielea de pasăre, scrie tabu.ro […]

Răspunde

Scrie un comentariu