Tabu
CULTURESlider

Cărţile antisemite vor dispărea din librăriile britanice, la noi sunt la reduceri

Librăriile britanice vor scoate de pe lista cărţilor care se pot cumpăra online cărţile rasiste şi care neagă existenţa Holocaustului în timp ce la noi, Hitler se vinde la ofertă.

Marile reţele de librării au fost acuzate de cea mai mare organizaţie anti-rasism din Marea Britanie – Hope Not Hate (Speranţă nu Ură) că împachetează într-un strat de respectabilitate cărţile antisemite şi neonaziste punându-le la vânzare pe site-urile lor.

În reţelele Waterstone, Foyles, WH Smith şi Amazon au fost descoperite printer altele un manual de fabricare artizanală a unei bombe, texte extrem de antisemite propagate de Hitler şi foarte multe lucrări publicate de cei care neagă existenţa Holocaustului. Multe dintre acestea au fost deja retrase din lista de publicaţii ale reţelelor de mai sus.

Cărţile dubioase au fost găsite la reduceri cu ocazia unei cercetări despre Nick Kollerstrom, un autor englez care este recunoscut pentru negarea lui vehementă a existenţei Holocaustului.

“Nimeni nu spune că aceste cărţi ar trebui interzise complet însă de ce le-am împacheta frumos şi le-am oferi această şansă de a devein respectabile?” a declarat Ruth Smeeth, parlamentară din partea Partidului Laburist.  Autori ca Jon McGregor şi Sunjeev Sahota au cerut la rândul lor ca situaţia să se schimbe spunând că aceste reţele ale librăriilor foarte cunoscute în lume şi mai ales în Marea Britanie, au câştigat notorietate datorită faptului că au fost susţinute atât de autori cât şi de cititori. Acest fapt, în opinia lor, nu trebuie să le facă să împrumute din credibilitatea lor unor autori ai unor cărţi extremiste. McGregor este câştigătorul premiului Costa al anului pentru cartea Reservoir 13.

Managerul Waterstones a spus că acele cărţi care se regăsesc pe lista Hope Not Hate vor fi scoase de pe lista reţelei pe care o conduce. Cei de la Foyles au reacţionat şi ei promt şi au spus că desi unele dintre titluri apar pe listele lor, cărţile în sine nu există, sunt doar înregistrate ca biografie. WH Smith şi-au retras şi ei cărţile din liste. Amazon nu a comentat până acum în niciun fel cercetarea celor de la Hope Not Hate însă anul trecut a retras de la vânzare trei titluri ale unor cărţi care negau existenţa Holocaustului în urma unor presiuni din partea grupurilor care luptă împotriva anti-semitismului însă fără să facă mare caz de asta.

În România, desi există o lege care condamnă publicarea cărţilor cu caracter pronunţat antisemit, multe librării vând liniştite cărţi cu astfel de conţinut sau cu conţinut rasist şi xenofob fără să fie certate de autorii consacraţi ai editurilor star din librăriile respective sau de cititori.

Ordonanța de urgență nr. 31/2002 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii a fost modificată şi completată în 2015 însă degeaba.

În urmă cu 2 ani, Conducerea Librăriei Mihai Eminescu anunţa că a decis să retragă de la vânzare cartea “Holocaustul. Gogoriţa diabolică” – scrisă de Vasile I. Zărnescu, după ce Centrul pentru Monitorizare şi Combatarea Antisemitismului în România a acuzat autorul, editura şi librăria că  “au colaborat, fără nicio reţinere, sfidând legea şi bunul simţ, pentru publicarea unei cărţi care neagă “existenţa Holocaustului. Geta Vodiţă, directorul comercial al librăriei, a declarat atunci că într-o conversaţie cu reprezentanţii editurii Dacoromana a întrebat dacă librăria poate ajunge la o eventuală acţiune în instanţă iar acesţia au răspuns că de fapt asta urmăresc, publicitate prin scandal.

Un alt exemplu este cartea lui Adolf Hitler, “Lupta mea”, traducere Iosua Călin, (apărută iniţial la Craiova, Editura Beladi, 1999) care a avut un suces extraordinar în România, imediat după Revoluţie când publicarea ei nu a mai fost interzisă.

Printre altele, Hitler scrie că puternică poate fi doar rasa pură, în timp ce ”rezultatul oricărei încrucişări între rase este întotdeauna scăderea nivelului rasei superioare şi regresia fizică şi intelectuală”. În opinia lui, evreii sunt opusul rasei pure – ”evreul contrastează cel mai puternic cu arianul” – şi reprezintă ”parazitul” care afectează puritatea altor popoare, inclusiv a celui german. ”Tânărul evreu cu păr negru o pândeşte, ore întregi, cu faţa luminată de o bucurie diabolică, pe tânăra fată inconştientă de pericol, pe care o mînjeşte cu sîngele său şi o răpeşte astfel poporului din care provine. El caută prin toate mijloacele să dărâme bazele pe care se întemeiază rasa poporului pe care vrea să-l subjuge. După cum corupe sistematic femeile şi tinerele fete, nu se teme să dărâme în mare măsură barierele pe care le pune sângele între celelalte popoare. Tot evreii au fost şi sunt aceia care au adus negrii pe Rin, oameni cu acelaşi gând ascuns şi scop evident: să distrugă, prin degenerarea rezultată din încrucişarea între rase, această rasă albă pe care o urăsc, s-o facă să decadă de la înaltul nivel de civilizaţie şi de organizare politică la care s-a ridicat şi să devină stăpînii ei” sunt doar o parte din aberaţiile rasiste promovate de cartea lui Adolf Hitler.

Varianta originală, în limba germană se vinde pe Elefant.ro, în format electronic, cu doar 31,99 lei – Promoţie. Invitaţia la lectură plăcută pare ruptă dintr-un film prost.

ARTICOLE SIMILARE

CRIMA ORIBILA! Actrita romanca violata si ucisa!

Designerul lui Carmen Iohannis, replică acidă către Cătălin Botezatu

Andreea Damian

De Ziua Nationala a Romaniei, DAN PURIC portretizeaza „sufletul romanesc”

Lora se întoarce acasă în România într-o zi specială

Tabu Tabu

Angelina Jolie s-a făcut blondă și e greu de recunoscut

Andreea Damian

Femeile au nevoie de două ori mai multe toalete decât bărbații, spun experții în domeniul sănătății

Andreea Damian

4 comentarii

Scrie un comentariu