Home > Lifestyle > Cărțile tipărite îi ajută pe părinți și pe copii să interacționeze mai mult

Cărțile tipărite îi ajută pe părinți și pe copii să interacționeze mai mult

carte tipărită

O carte tipărită, cu multe ilustrații frumoase, sau tableta? Asta e mare dilemă a părintelui modern. Deși mulți părinți tind să le ofere copiilor un gadget – ca să fie în pas cu moda – se pare că cititul unei cărți clasice aduce mai multe beneficii. De ambele părți, spune specialiștii!

Este mai ușor ca oricând să cumpărați și să descărcați aproape orice carte pe care o doriți, dar când vine vorba despre cărțile pentru copii, ar fi mai bine să fim de modă veche. Un studiu recent al unei echipe de cercetători de la Universitatea Michigan arată că versiunea clasică, respectiv cărţile tipărite, este mult mai bună decât cea modernă, reprezentată de e-book-uri. Studiul arată că părinţii şi copiii verbalizează şi interacţionează mai mult atunci când citesc cărţi pe hârtie decât atunci când citesc cărţi în format electronic.

Studiile anterioare au arătat că părinții care le citesc copiilor îi ajută să-și dezvolte vocabularul și să învețe mai repede alfabetul. Dar nu s-au făcut prea multe cercetări despre cum ar trebuie să fie formatul cărții pentru a beneficia de avantajele cititului.

La studiu au participat 37 de perechi de părinţi şi copii care au fost puşi să citească cărţi în trei formate: tipărite, cărţi electronice pe tabletă şi pe e-book-uri care aveau o serie de funcţii suplimentare, precum efecte sonore şi animaţii. „Lectura comună încurajează dezvoltarea limbajului copiilor, alfabetizarea şi legătura cu părinţii. Am vrut să aflăm cum electronicele pot schimba această experienţă”, a afirmat dr. Tiffany Munzer, autorul principal al studiului publicat în jurnalul Pediatrics.

Cercetătorii americani au observat că perechile interacţionau mai puţin cu lectura de pe e-book. Mai mult, părinţii vorbeau mai puţin despre lectura în cauză şi mai mult despre caracteristicile tehnologice, precum dispozitivul, butoanele sau volumul. Acest tip de conversație promovează prea puțin cunoștințele de limbaj și abilitățile lingvistice expresive, spun autorii, astfel de distragere nefiind întâlnită când se citesc cărți tipărite.

Interacţiunea în timpul citirii dintre copiii mici şi părinţi este o parte importantă a dezvoltării sănătoase a copilului, pe termen lung. Pornind de la întrebările deschise despre carte şi relaţionând povestea cu experienţe din lumea reală, practicile din timpul lecturii încurajează dezvoltarea limbajului, angajamentul şi alfabetizarea. În plus, interacţiunile non-verbale în timpul citirii creează în mintea copiilor asocieri pozitive cu lectura.

Conversațiile conduse de părinți sunt deosebit de importante pentru copiii mici, deoarece aceștia învață și păstrează mai bine informații noi din interacțiunile personale decât din mediile digitale.

 

Articole asemanatoare
E oficial, aerul toxic va scurta viața copiilor din zonele sărace care se nasc azi cu 20 de luni
Dora Exploratoarea nu mai este un copil. E o adolescentă și are un cuțit
BirthStrikers: totul despre femeile care refuză să aibă copii dacă nu stopăm schimbările climatice
copii
Femeile care au mai mulți copii îmbătrânesc mai greu?

Cărțile tipărite îi ajută pe părinți și pe copii să interacționeze mai mult

by Andreea Damian   2 min
1