De Revelion, restaurantele și firmele de catering oferă o gamă variată de produse tradiționale, printre acestea se află și cele ale celebrului chef Cătălin Scărlătescu.
Salata de Boeuf de la Cătălin Scărlătescu este realizată manual, conținând următoarele ingrediente: carne de pui, gogoșari murați, castraveți murați, cartofi, morcovi, maioneză de casă, muștar, ou, zeamă de lămâie și sare.
„Salata de boeuf este unul dintre cele mai îndrăgite preparate tradiționale, nelipsită de pe masa de săbători. Bucătarii noștri o pregătesc și într-o variantă mai ușoară, cu legume proaspete tăiate în cubulețe potrivite și carne de pui fiartă îndelung în oale speciale. Maioneza fină este pregătită în bucătăria noastră din ouă proaspete și ulei de cea mai bună calitate”, se arată pe site-ul chefsuperfood.
Salata de boeuf cu pui a lui Cătălin Scărlătescu a făcut furori printre clienți, iar o clientă chiar a transmis un mesaj. Un kilogram de salată de boeuf cu pui costă 75 de lei: ”Am comandat mai multe produse de la voi cu ocazia Paștelui Catolic! Nu m-am putut abține și am intrat un pic în ele (mai ales în salată). Foarte bună salata, cred că mai fac o comandă”, a fost mesajul femeii, potrivit Cancan.
Salata de boeuf nu este o mâncare franţuzească
Termenul “boeuf” provine din limba franceză şi înseamnă “vită”. Deşi pare a fi un aliment franţuzesc, salata de boeuf este o specialitate românească, ruşii denumind-o salată Olivier ori salată de iarnă.
Sovieticii o numeau Salat Stolinchny (salată capitoliu). În zilele noastre, acest preparat se regăseste în meniurile din Rusia.
Salata de boeuf a fost inventată de către Lucien Olivier, un bucătar belgian cunoscut prin anii 1860 pentru preparatele sale delicioase pe care le pregătea în bucătăria hotelului Hermitage din Moscova, potrivit historia.ro.
Salata de boeuf pregătită de Oliver era atât de gustoasă încât a devenit emblema gastronomică a hotelului.
Lucien nu a dezvăluit nimănui rețeta salatei de boeuf. Însă, la un moment dat, unul dintre ajutoarele sale, bucătarul Ivan Ivanov a intrat în bucătărie, când Lucien nu se afla acolo și și-a notat o parte din ingredientele folosite pentru salata de boeuf.
Astfel s-a aflat că, pentru a prepara salata de boeuf, bucătarul belgian folosea printre altele și: limbă de viţel, fazan, caviar, salată, crustacee (crabi), capere şi raţă afumată.
Iar pentru dressing folosea maioneză făcută dintr-un tip de oțet, muștar și un anumit tip de ulei. Însă rețeta întreagă a salatei nu s-a aflat nici până astăzi.
Lucien Olivier a murit în 1883, la 45 de ani, fără a dezvălui ce conţinea celebra salată de boeuf.
De-a lungul timpului, fiecare țară a adaptat rețeta și i-a atribuit diverse denumiri.
Românii au reinventat și ei rețeta salatei de boeuf. În ciuda numelui, gospodinele folosesc foarte rar carne de vită. Acestea au înlocuit carnea de vită cu cea de porc, pui sau curcan. Pe lângă asta, gospodinele din România au început să adauge cartofi, morcovi, mazăre și murături.
Sursa: Tabu.RO