Tabu
Image default
LIFESTYLE Slider

Cazul fetei scoasă la licitație pe Facebook pentru căsătorie a revoltat organizațiile internaționale

Facebook se află în centrul unui nou scandal de proporții. Rețeaua de socializare a permis organizarea unei licitații neobișnuite: o adolescentă de 16 ani a fost scoasă la licitație pentru căsătorie. Cazul a revoltat organizațiile internaționale pentru protecția copilului.

Într-o lume digitalizată și evoluată, teoretic, astfel de povești sunt de-a dreptul îngrozitoare. Dar ceea ce este și mai revoltător pentru consumatorul de rând este că poate cumpăra de pe Internet – în cazul nostru de pe Facebook, pentru că rețeaua de socializare este și platformă online de cumpărături – chiar și persoane.

Există atât de multe campanii pentru combaterea traficului de fiinţe umane și de eliminare a traficului infantile de pe internet. Dar în zadar, se pare! Iar cazul minorei de 16 ani din Sudanul de Sud scoasă la licitație pe Facebook și vândută pentru 500 de vaci, 2 mașini de lux, 10.000 de dolari, 2 motociclete, o ambarcațiune și câteva telefoane mobile, trage un semnal de alarmă. Este cea mai mare „zestre” plătită vreodată pentru o mireasă într-o țară zguduită de războiul civil, spun surse oficiale, citate de BBC.

Potrivit organizației pentru drepturile copilului Plan International, cinci bărbați au licitat pentru adolescentă, unii dintre ei fiind înalți oficiali în guvernul Sudanului de Sud. Unul dintre participanții la licitație avea de trei ori vârsta fetei, susține un avocat pentru drepturile omului care a încercat să oprească licitarea fetei, luna trecută. „Ea a fost o simplă marfă”, a declarat avocatul Philips Anyang Ngong pentru The Associated Press, numind procesul de vânzare „cea mai mare încercare de abuz, trafic și licitare a unui om”. „Toți cei implicați ar trebui să fie trași la răspundere”, a spus el. Chiar și compania Facebook.

Reprezentanții Facebook au declarat că licitația a fost interzisă imediat ce compania a aflat de organizarea ei, însă acest lucru s-a întâmplat abia când fata fusese deja vândută, iar nunta avusese loc. „Orice formă de trafic de persoane, fie că este vorba despre postări, pagini sau ad-uri nu sunt permise pe Facebook. Am șters această postare și am dezactivat permanent profilul persoanei care a postat această licitație pe Facebook”, au declarat reprezentanții Facebook.

Activiștii pentru drepturile copilului sunt îngrijorați că acest caz ar putea porni un trend în care și alte familii vor folosi rețelele de socializare pentru a-și vinde propriii copii.

Din păcate, astfel de plăți fac parte din cultura Sudanului de Sud, care nu numai că permite comunităților mici să organizeze licitații, ci și căsătorii între copii. În timp ce guvernul Sudanului de Sud condamnă practica căsătoriei copilului, el spune că nu poate reglementa normele culturale ale comunităților, în special în zonele îndepărtate.

Această practică este acum ilegală, dar 40% dintre fete sunt forțate să se căsătorească înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, potrivit UNICEF. Această practică „amenință viața fetelor” și limitează perspectivele lor pentru viitorul, a declarat un reprezentant UNICEF.

Noi privim aceste cazuri prin prisma europeanului evoluat, dar în comunitățile mici din Africa aceste practici sunt normale. Unii parlamentari și activiști locali nu sunt însă de acord. Într-o declarație lansată săptămâna aceasta, National Association of Women Lawyers din Sudanul de Sud a cerut oficialilor să respecte planul guvernului de a pune capăt căsătoriilor cu monori, inclusiv oprirea licitațiilor adolescentelor, până în 2030.

În multe cazuri, unele fete sudaneze care cresc în Diasporă sunt aduse înapoi în țară și forțate să se căsătorească. Fetele se întorceau în Sudanul de Sud crezând că merg în vacanță, doar pentru a li se confisca pașapoartele și a fi forțate de propriile familii să se căsătorească.

 

ARTICOLE SIMILARE

O absolventa de jurnalism s-a sinucis la 25 ani! Iata MOTIVUL!

Cum vor arăta copiii Prinţului Harry. Un artist le-a făcut chipul robot

Andreea Damian

Victoria’s Secret vinde fantezii periculoase

Andreea Damian

Michelle Obama, interpretată de Viola Davis într-un serial de televiziune

Andreea Damian

Situația lui Britney Spears, mai gravă decât se credea. Mama sa ia toate măsurile pentru a o salva

Andreea Damian

Cele mai frumoase nunți de celebrități ale anului 2018

Andreea Damian

Scrie un comentariu